Prima pagină » Culinar » Păstrăv la grătar cu sos grecesc de lămâie. O nebunie de rețetă!

Păstrăv la grătar cu sos grecesc de lămâie. O nebunie de rețetă!

25 mart. 2024, 14:26,
BZI.ro, în Culinar

Păstrăvul la grătar cu sos grecesc de lămâie este o modalitate sănătoasă, ușoară și plină de gust de a te bucura de peștele proaspăt. Este nevoie de foarte puțin timp pentru pregătire iar un avantaj al gătitului pe grătar înseamnă că nu vei avea mult de curățat după!

Păstrăv la grătar cu sos Ladolemono

Dacă ai avut vreodată ocazia să vizitezi Grecia, și în special insulele grecești, știi că acolo poți găsi pește proaspăt din abundență. De cele mai multe ori, acesta este expus la intrarea în restaurant, și îți poți da seama de cât de proaspăt este doar privindu-l.

Nu este nimic complicat în modul în care este pregătită această rețetă de păstrăv. De fapt, este foarte simplu. Peștele este ușor condimentat cu sare, piper și puțin ulei de măsline extra virgin și apoi este gătit la grătar. Se recomandă a fi servit cu puțină lămâie proaspătă alături și, de obicei, este însoțit de sos ladolemono. Achiziționează pește care a fost deja curățat. Acest lucru îți va ușura procesul de gătire și astfel vei avea mai mult timp să te bucuri de o masă relaxantă și sănătoasă cu familia și prietenii.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4 păstrăvi întregi, de aproximativ 340-400 de grame fiecare, ulei de măsline extra virgin pentru uns, sare de mare și piper proaspăt măcinat, după gust. Sosul ladolemono este, fără îndoială, printre cele mai populare sosuri din bucătăria grecească. Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de ½ cană de suc proaspăt de lămâie, ½ cană de ulei de măsline extravirgin, ½ linguriță de oregano uscat, ½ linguriță de sare de mare și piper proaspăt măcinat, după gust.

Păstrăvul nu necesită mult timp pentru gătire. Odată ce carnea acestuia devine opacă și se desface ușor cu o furculiță, înseamnă că este suficient de pătruns. În mod ideal, peștele gătit trebuie să aibă o temperatură internă de 63 de grade Celsius.

Mod de preparare

Începe cu sosul de lămâie grecesc. Într-un castron, combină sucul de lămâie proaspăt stors, uleiul de măsline, oregano, sarea și piperul proaspăt măcinat. Amesteca bine cu ajutorul unui tel pentru a obține o emulsie omogenă. Transferă dressingul într-un borcan mic și depozitează-l în frigider. Înainte de utilizare, agită bine borcanul, deoarece uleiul se poate separa în timpul odihnei. Acest dressing delicios poate fi folosit pentru a împrospăta gustul peștelui, puiului sau cărnii la grătar, sau poate fi adăugat peste legume proaspete sau salate pentru un plus de savoare.

Înainte de a începe prepararea păstrăvului, preîncălzește grătarul la foc mediu-mare. Clătește bine peștele cu apă rece. Șterge-l bine cu prosoape de hârtie. Condimentează atât interiorul, cât și exteriorul peștelui cu sare de mare și piper proaspăt măcinat. Unge exteriorul cu puțin ulei de măsline extra virgin. Așază peștele pe o tavă de grătar special concepută pentru alimente delicate. Gătește peștele timp de 6-7 minute. Întoarce-l și gătește-l pe cealaltă parte timp de alte 6-7 minute. Scoate-l de pe grătar și servește-l cu sos ladolemono.

În momentul servirii, o modalitate bună de a adăuga prospețime și de a contracara orice gust „de pește” sau prea sărat, este să îl stropești cu zeamă de lămâie proaspătă. Dar pentru a amplifica și mai mult aroma, îți recomandăm să îl servești cu sos ladolemono grecesc. Secretul este să torni sosul peste peștele fierbinte imediat ce-l scoți de pe grătar. Fiecare mușcătură va fi mult mai aromată de acest sos delicios! Alte opțiuni de sos care se vor potrivi bine cu acest păstrăv la grătar sunt chermoula, romesco sau pesto de busuioc făcut în casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *