Prima pagină » Informații utile » Păstrarea semințelor de roșii. Cum să recoltezi și cum să usuci tomatele

Păstrarea semințelor de roșii. Cum să recoltezi și cum să usuci tomatele

02 oct. 2024, 12:01,
Redacția BZI în Informații utile

Păstrarea semințelor de roșii este o practică valoroasă pentru grădinarii care doresc să-și conserve soiurile preferate și să economisească resurse pentru sezoanele următoare. Corect realizată, această metodă le asigură sănătoase și viabile, gata să ofere recolte bogate an de an.

Semințele de roșii se păstrează printr-o tehnică veche, dar extrem de relevantă pentru cei care doresc să controleze calitatea culturilor lor. În loc să depindă de semințele comerciale, această metodă permite selecționarea și conservarea celor mai viguroase și productive soiuri. Procesul implică mai multe etape, de la recoltarea corectă, până la uscarea și depozitarea lor în condiții optime.

Instrucțiuni de recoltare și uscare a semințelor de roșii

Înainte de a recolta semințele de roșii, lasă 1 – 2 fructe pe planta de roșie, până ce sunt foarte coapte, pentru a fi sigur că semințele sunt complet formate. Aceste roșii foarte bine coapte sunt bune și pentru diferite prăjituri sau dulciuri tradiționale românești, chiar dacă pare o combinație ciudată, gustul vă va suprinde.

Semințele bine formate germinează mult mai bine și produc plante mai sănătoase decât semințele necoapte. Pentru a recolta semințele de tomate, culege roșia foarte coaptă de pe plantă, taie-o în două jumătăți și scobește partea cu semințe cu o lingură sau cu un cuțit.

Întinde semințele alunecoase pe o hârtie absorbantă și lasă-le la uscat. Contrar credinței populare, nu este nevoie să se înlăture stratul gelatinos de pe semințe. După ce acest strat se usucă, el va proteja semințele pentru o bună depozitare. Semințele de roșii trebuie să fie foarte uscate înainte de a fi împachetate și depozitate peste iarnă.

Așază semințele mici și foarte bine uscate pe bucăți de hârtie de cop și astfel împachetate pune-le în punguțe de plastic bine închise. Nu uita să etichetezi punguțele cu soiul de roșie și anul recoltării.

După ce semințele sunt ferite de aer și depozitare într-un loc uscat, răcoros și întunecos, acestea vor rezista cel puțin 5 ani. E important de menționat că semințele de roșii nu se congelează, ele nu rezistă la temperaturi atât de reci.

Plantarea acestora pentru răsad

Pentru a planta semințele de roșii pentru răsad, se recomandă folosirea unor cofraje de ouă, ghivele de flori, tăvi alveolare sau acele tipuri de ghivece bio. Este de menționat că aceste semințe nu se folosesc în diete, după cum sunt semințele de in, cele de roșii folosindu-se strict pentru plantare și recoltare.

Următorul pas este să dezinfectați tava, să vă asigurați că este găurită pentru a se scurge excesul de apă și să o uscați. După aceea, umpleți cu un strat de pământ, pe care îl udați cu apa la temperatura camerei.

Acum, semnați roșiile și așezați semințele la o distanță de 1 cm una față de cealalta. După ce ați terminat de semnat, udați „plantația” folosind un pulverizator, pentru a nu muta semințele din locul în care au fost plantate.

Acoperiți tava de răsaduri cu o folie, iar apoi așezați-o într-un loc călduros. Trebuie să mai știi că semințele vor răsări atunci când temperatura exterioară este de 10 – 12°C, însă experții recomandă o temperatură optimă de germinare de 24 – 26°C.

Dacă temperatura este mai mică, semințele de roșii vor germina mai greu, iar dacă temperaturile sunt prea mari, plantele vor răsări mult prea devreme.

În fiecare zi va trebui să aerisiți și tăvile, iar foliile trebuie ridicate. Nu de alta, dar trebuie să vă asigurați că mucegaiul nu se va dezvolta pe semințele de roșii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`