Frigiderul și congelatorul sunt două dintre aparatele electrocasnice perfecte pentru noi. Datorită lor economism mulţi bani. Bineînţeles, ambele consumă electricitate, dar comparând facturile cu preţul produselor, vedem că e mult mai rentabil să ai electrocasnice. Datorită lor putem să ne facem provizii. Iată câteva reguli în ceea ce priveşte păstrarea alimentelor în congelator.
De multe ori, având în vedere scumpirile, preferăm să cumpărăm produsele când sunt la ofertă. Astfel luăm mai multe, la un preţ uşor redus. Ce facem însă cu cele care au nevoie să fie depozitate la o temperatură sub 4-5 grade Celsius? Ne salvează, bineînţeles frigiderul și congelatorul. În ciuda unor concepţii însă, nu absolut orice trebuie pus la rece.
Reguli pentru păstrarea alimentelor în congelator
Unele produse, precum carnea, fructele şi legumele trebuie puse în congelator, la o temperatură negativă, dacă vrei să le depozitezi pe o perioadă de câteva luni. Când însă ştii că urmează să faci mâncare cu ele, le pui în frigider. Şi tot aici este ideal să decongelezi un produs. Cum? SimpluȘ:îl muţi din congelator în frigider. Astfel se dezgheaţă de la sine. Totuşi sunt alimente care e bine să le depozitezi în cămară, nu în frigider. Iată-le.
Lactate
Vara, clar că acestea trebuie să stea în frigider. În caz contrar, în numai câteva ore, ele se strică. Toamna şi iarna însă, când temperaturile sunt scăzute ori foarte scăzute, e bine să le laşi pe sala, la rece, acolo unde nu este cald, deloc. Dacă le pui în congelator, când le dezgheţi devin apoase.
Cartofi
Avem în frigider o cutie pentru legume şi fructe, într-adevăr. Locul cartofilor însă nu este în ea și nici în congelator, ci tot în cămară sau într-o încăpere neîncălzită. Altfel se înnegresc. Atenţie însă când vine iarna. Acoperă-i cu ceva gros, pentru a nu îngheţa. În magazinele de brocolaj vei găsi, la sul, un material care îi izolează bine. E vorba chiar de acea izolaţie folosită pentru a fi pusă pe sub parchet. Cumpără una cu grosime mai mare.
Ouă
La fel ca şi în cazul lactatelor, vara, când e caniculă, ouăle trebuie să stea neapărat în frigider. Altfel, când le vei consuma, rişti să faci toxiinfecţie alimentară. Toamna şi iarna însă e în regulă să le depozitezi într-o încăpere neîncălzită. Nu le congela, pentru că nu vor mai fi bune. Gălbenușul devine cleios şi, cu siguranţă, nu-ţi va mai trebui să găteşti cu el.
Conserve
Conservele sunt făcute tocmai pentru a fi depozitate la temperaturi pozitive, de până în 20 de grade Celsius. Ideal este să verifici eticheta de pe ele, ca să ştii unde să le pui. Oricum, locul lor nu este absolut deloc în congelator. Doar după ce ai desigilat, spre exemplu, conserva de pate e în regulă să o pui în frigider. Altfel, nici măcar acolo.
Unele legume
Unele produse, precum ridichea şi castravetele, nu au ce căuta în congelator. Îşi vor pierde aroma şi consistența în momentul decongelării. Mai bine le ţii în frigider, în cutia de legume şi fructe.
Alimente ambalate greșit
Nu este bine să pui în congelator produse neambalate ori cu ambalaj deteriorat. Nu e bine să intre în contact unele cu altele. Ideal e să le verifici înainte.
Mâncarea fierbinte
Aceasta trebuie neapărat să se răcească. În plus, nici măcar în frigider nu trebuie să o bagi. Rişti ca bacteriile să se înmulțească rapid. De asemenea, şi frigiderul sau congelatorul va consuma mai multă electricitate, pentru a putea răci mâncarea.
Produse alimentare dezghețate
Mâncarea, odată dezgheţată, nu mai trebuie recongelată. Cantitatea de bacterii va fi cu mult mai mare şi, cu siguranţă, nu îţi doreşti aşa ceva (multe microorganisme nu mor la temperaturile scăzute).
Miezul de pâine
Pâinea nu se ţine neapărat în congelator. Doar dacă ai foarte multă, o pui acolo, iar apoi o dezgheţi în frigider. Într-un fel devine apoasă şi lipicioasă.
Fructele care conțin multă apă
În congelator nu au ce căuta fructele cu un conţinut mare şi foarte mare de apă. Harbuzul, spre exemplu, îşi va strica tot gustul.
Sfaturi pentru depozitarea corectă a alimentelor în congelator şi frigider
Ţine cont de următoarele aspecte:
- alimentele congelate trebuie consumate în termen de 9 luni;
- congelarea lentă este cea mai bună;
- mâncarea trebuie răcită în prealabil şi apoi băgată în frigider;
- utilizează cutii şi recipiente special gândite pentru depozitarea în frigider sau congelator.