Prima pagină » Local » Pastilele de iodură de potasiu rămân în depozitul DSP Iași! Cele un milion de comprimate au o valabilitate de 3 ani
Pastilele de iodură de potasiu rămân în depozitul DSP Iași! Cele un milion de comprimate au o valabilitate de 3 ani

Pastilele de iodură de potasiu rămân în depozitul DSP Iași! Cele un milion de comprimate au o valabilitate de 3 ani

19 mai 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Cele peste un milion de pastile de iodură de potasiu distribuite pentru județul Iași rămân în depozitul Direcției de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății a precizat că aceste comprimate produse de curând de către compania Antibiotice Iași nu vor mai fi distribuite către populație

În prezent, în depozitul Direcției de Sănătate Publică Iași se află peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Acestea vor rămâne în depozitul DSP până când va fi cu adevărat nevoie de ele. Ministerul Sănătății a precizat la începutul acestei săptămâni că pastilele produse de curând de către compania Antibiotice Iași nu vor mai fi distribuite către populație.

„Pastilele de iodură de potasiu ce au fost produse de către compania Antibiotice Iași se află în continuare în depozitul Direcției de Sănătate Publică. Recent, Ministerul Sănătății a transmis că acestea nu vor fi distribuite persoanelor decât  în contextul în care va fi nevoie, adică dacă va avea loc un accident nuclear sau o altă situație care să impună administrarea de iod tuturor cetățenilor. Aceste comprimate au o valabilitate de doar 3 ani”, au spus reprezentanții DSP Iași.

Pastilele de iodură de potasiu nu rămân doar în depozitul DSP Iași, ci în toate celelalte depozite din țară

În total, compania de Antibiotice Iași a produs pentru România 30 de milioane de astfel de pastile. Toate comprimatele din întreaga țară vor rămâne la Direcțiile de Sănătate Publică. Tiberius Marius Brădățan a afirmat că pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite oamenilor numai în caz de incident nuclear, anunțul venind după ce medicii de familie au refuzat să împartă pilulele.  Medicii de familie ieșeni au precizat în acel moment că activitatea lor este deja extrem de încărcată, dată fiind situația refugiaților din Ucraina și testările Covid-19 pe care le realizează. 

Iodura de potasiu trebuie administrată imediat după expunerea la radiații

Iodura de potasiu (KI) este un compus chimic cristalin, asemănător ca aspect cu sarea de bucătărie. Se obține industrial prin reacția între hidroxidul de potasiu (KOH) si iodul neradioactiv. Ministerul Sănătății a precizat, în cadrul campaniei de informare a populației, că în cazul unui incident nuclear, pentru a se realiza blocarea eficace a absorbției radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât de repede se poate de la momentul expunerii la radiații.

În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbția este blocată numai în proporție de aproximativ 50 la sută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`