În urma apelului făcut recent de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în care românii erau îndemnați să meargă în farmacii pe baza rețetei emise de medici pentru a avea acces la pastilele cu iod, în cazul unui atac nuclear, se pare că ieșenii au început să-și viziteze specialiștii în acest scop
Farmaciștii punctelor în care a fost distribuită iodura spun că există suficiente persoane care achiziționează „pastilele salvatoare”. Pastilele de iodură de potasiu au fost distribuite în 16 farmacii ieșene.
22 de farmacii din județul Iași eliberează pastilele de iodură de potasiu
Într-o intervenție oficială, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe românii până în 40 de ani să meargă cât mai repede să-și achiziționeze pastilele de iodură de potasiu, pastile folosite în cazul unui incident nuclear. Ministrul Sănătății a subliniat faptul că la nivel național sunt peste 2500 de farmacii care au în posesie astfel de pastile. Acesta a menţionat faptul că sistemul e funcţional şi că oamenii trebuie să apeleze la acesta pentru a se folosi de ajutor.
La nivelul județului Iași, există 22 de farmacii implicate în distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, 16 dintre aceste fiind situate pe raza orașului Iași. De asemenea, ieșenii pot ridica pastilele și de la farmaciile Catena din Dancu, Hârlău, Tomești, Pașcani și Târgu Frumos.
Dacă acum câteva zile medicii de familie afirmau că încă nu există cerere în ceea ce privește o astfel de rețetă, acum lucrurile s-au schimbat.
„Există un ritm de a fi cerute și altul de a fi eliberate, există un număr de oameni care le solicită, fiind eliberate în jur de 5-6 rețete pe zi per medic de familie. Desigur, există și puțină muncă de lămurire, astfel încât să nu intre în posesia lor persoane cu boli de tiroidă sau cu alte probleme și să nu fie administrate mai devreme ca autoritățile să anunțe, asta în cazul unui atac nuclear. Majoritatea au această informație, noi le eliberăm exact, în funcție de vârstă, cum este recomandat”, a declarat dr. Liviu Oprea.
Medicii de familie atenționează și că aceste rețete nu pot fi trimise online, fiind necesară prezența fizică la cabinet.
Ieșenii intră în posesia pastilelor cu iod
După ce medicul de familie constată că persoana care solicită rețeta este aptă, pastilele de iodură pot fi ridicate doar din cele 16 farmacii ieșene ce au fost aprovizionate de DSP Iași cu astfel de pastile. Reprezentanții acestor farmacii susțin că există cerere, dar și ofertă.
„Da, avem iodură și sunt persoane care vin să ia astfel de pastile, pe baza unei rețete. Sunt destul de mult persoane care le solicită”, a declarat un reprezentant al unui punct Catena.
Amintim că iodura de potasiu se poate administra doar la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Metodele de informare ale autorităţilor, în caz de accident nuclear, se vor face prin intermediul radio, TV, mass-media sau/şi chiar prin intermediul sirenelor de protecţie civilă.
Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală şi poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii, cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari, cu vârsta sub 1 an, doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.
Medicamentul se administrează în doză unică, după cum urmează: adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod); copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod); copii cu vârsta între 1 lună-3 ani: 1/2 de comprimat (echivalent cu 25 mg iod); nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): 1/4 de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).
În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporţie de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbţia acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă. Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore.