Există pastile pentru transpirație excesivă? Ei bine, da! Iată care sunt cele mai utilizate medicamente pentru tratarea hiperhidrozei.
Hiperhidroza este o afecțiune caracterizată de transpirație excesivă, care nu are legătură cu temperatura ridicată sau cu antrenamentele fizice intense. Acestea se manifestă, de regulă, la nivelul capului, palmelor, tălpilor, axilelelor și în zona inghinală.
Cauzele care duc la hiperhidroză sunt multiple: genetica (atunci când unul sau mai mulți membri ai familiei se confruntă cu aceeași problemă), infecțiile, diabetul, menopauza, hipertiroidismul, obezitatea, guta, tumorile, administrarea de fluoxetină sau alte antidepresive similare, propranolol, pilocarpină și bethanecol, boala Parkinson, consumul de alcool (sau în sevrajul postalcoolic, când o persoană încearcă să renunțe la alcool), leziuni (traumatisme craniene, degerături), tulburări ale celulelor sangvine sau ale măduvei osoase, cum ar fi limfomul Hodgkin, anumite afecțiuni moștenite rare, iritații sau boli care afectează sistemul nervos simpatic.
Ce pastile sunt recomandate pentru transpirație excesivă?
Printre pastilele care tratează hiperhidroza se află cele care blochează nervii. Este binecunoscut faptul că unele medicamente, administrate pe cale orală, pot bloca substanțele chimice, care permit nervilor să comunice între ei. Alte efecte secundare sunt: uscăciunea gurii, vederea încețoșată și probleme ale vezicii urinare.
De asemenea, unele medicamente folosite în tratarea depresiei pot reduce transpirația. Acestea contribuie și la scăderea anxietății, o cauză a hiperhidrozei.
Alte tratamente pentru transpirația excesivă includ antiperspirantele și cremele cu prescripție medicală. Antiperspirantele conțin clorură de aluminiu și se aplică pe zona afectată înainte de a merge la culcare. Aveți grijă, însă, că aceste produse pot provoca iritarea pielii și a ochilor. Astfel că, spălați-vă bine pe mâini și folosiți cremă cu hidrocortizon, dacă suferiți iritații.
În ceea ce privește cremele cu prescripție medicală, acestea conțin glicopirolat, substanță ce tratează hiperhidroza de la nivelul feței și al capului.
Extraordinare în tratarea transpirației excesive sunt și injecțiile cu toxină botulinică. Acestea blochează, temporar, nervii care cauzează transpirația. Mai întâi, pielea va fi înghețată și anesteziată, iar mai apoi se introduce toxina botulinică. Efectul acestei substanțe durează de la 6 până la 12 luni, după care tratamentul se repetă.
Bineînțeles, hiperhidroza se poate trata și chirurgical prin: terapie cu microunde, îndepărtarea glandelor sudoripare, simpatectomie (chirurgie nervoasă).
Semnele și simptomele hiperhidrozei
Cele mai frecvente simptome ale hiperhidrozei sunt: palmele umede, tălpile umede, transpirațiile frecvcente și transpirația vizibilă prin îmbrăcăminte. Totodată, persoanele care se confruntă cu transpirație excesivă pot experimenta: probleme iritante şi dureroase ale pielii, cum ar fi infecţii fungice sau bacteriene, reticența în a avea contact fizic cu cineva din cauza transpiraţiei și jenă.
În cazul în care transpirația vă întrerupe rutina zilnică, vă provoacă suferință emoțională sau retragere socială, începeți brusc să transpirați mai mult decât de obicei sau experimentați transpirații nocturne fără niciun motiv aparent, ar trebui să mergeți la medic. Acesta este singurul în măsură să vă recomande un tratament adecvat.