Durerea de măsea este printer cele mai puternice dureri pe care le pot resimți oamenii. De aceea este indicat să știi ce pastille pentru durerea de măsea poți lua până ajungi la un cabinet stomatologic.
Durerea de măsea este un semn că există o problemă la nivelul danturii. Această problem apare deoarece măselele sunt mai predispuse cariilor și aparițiilor infecțiilor, din cauza poziționării lor în cavitatea bucală, fiind și mai greu de curățat doar cu ajutorul periuței de dinți.
Pastilele luate pentru durerea de măsea pot doar să calmeze zona afectată și pentru o perioadă destul de scurtă. Tocmai de aceea trebuie mers la un cabinet stomatologic deoarece sursa problemei nu a fost tratată.
Care sunt cauzele durerii de masea
Cauzele care pot duce la apartiția durerii de măsea sunt multiple. Una dintre cele mai des întâlnite cauze pentru durerea de măsea este caria dentară. Aceasta dacă nu sunt tratate pot duce la apariția abcesului dentar, care reprezintă o infecție care apare în apropierea măselei sau chiar în măsea. Abcesul apare atunci când o carie dentară nu a fost tratată.
Parodontita poate fi altă cauză pentru apariția durerii de măsea. Aceasta reprezintă o infecție a gingiilor care sensibilizează măselele, până când zona începe să doară în timpul masticației. Parodontita generează inflamația și afectează țesuturile din gingii. Sunt situații în care chiar și oasele din apropierea dintelui pot fi afectate.
O altă cauză a durerii de măsea poate fi pulpita. Aceasta este un efect al inflamației din interiorul măselei după o carie netratată. Pulpita este tratată de o bicei înaintea măselei cariate deoarece cauza inflamației poate fi o infecție bacteriană.
Durerea de măsea mai poate fi generată de o fractură dentară la nivelul măselelor, bruxism, care duce la măcinarea danturii sau sinuzita, ce se poate extinde în zona măselelor superioare.
De asemenea, durerea de msăea mai poate fi provocată de sensibilitatea la rece sau cald din cauza smalțului dinților deteriorat.
Pastile pentru durerea de măsea: Antiinflamatoare ce se pot cumpăra fără rețetă
Până să ajungeți la medicul stomatolog, puteți lua niște pastille care să calmeze durerea de măsea. Acestea sunt antiinflamatorii ce se eliberează fără rețetă.
Cele mai des folsoite pastille în cazul dureiri de măsea sunt acidul acetilsalicilic (aspirina), doza recomandată fiind de cel mult 6-8 comprimate pe zi. De asemenea, poate ajuta în calmarea durerii Paracetamol (Tylenol, Panadol – la copii), Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Ibufen). Doza recomandată este de 600mg/zi, dar în cazuri excepționale se poate lua maximum 800mg/zi.
Pastile care pot diminua durrea de măsea și la care se poate apela sunt Naproxen sodic (Aleve), doza maximă permisă fiind de 660mg/zi și Algocalmin, doza maximă permisă fiind de 5g substanță activă/zi.
Mai sunt și alte pastille, care ajută și în cazul altor dureri precum Ketoprofen (Ketonal, Ketoprofen), o doză recomandată fiind de 200mg/zi, Dexketoprofen (Tador), cel mult 75mg/zi, Celecoxib (Celebrex), cu o doza maximă de 400mg/zi și Clorhidrat de tramadol + paracetamol (Doreta), maximum 8 comprimate/zi.