Prima pagină » Local » Paștele Catolic 2021. Săptămâna Sfântă în Biserica Romano-Catolică din Iași
Paștele Catolic 2021. Săptămâna Sfântă în Biserica Romano-Catolică din Iași

Paștele Catolic 2021. Săptămâna Sfântă în Biserica Romano-Catolică din Iași

29 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

De astăzi, 29 martie 2021, timp de o săptămână, credincioșii romano-catolici vor intra în Săptămâna Mare a Învierii Domnului. Liturghiile din această săptămână și slujba de Înviere se vor desfășura în condiții speciale din cauza pandemiei COVID-19 și a măsurilor luate de autorități

În această săptămână, credincioșii romano-catolici vor sărbători Săptămâna Sfântă, perioadă premergătoare Învierii Domnului. Paștele Catolic 2021 va fi sărbătorit în data de 4 aprilie, cu aproape o lună înaintea celui creștin-ortodox. Credincioșii catolici vor sărbători Învierea Domnului în condiții speciale, condiții impuse de pandemia COVID-19. De altfel, conducerea Diecezei de Iași a Bisericii Romano-Catolice a emis o serie de precizări referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă.

Paștele Catolic 2021. Liturghii desfășurate în condiții speciale în Săptămâna Sfântă

Printr-o scrisoare circulară trimisă preoților care slujesc în parohiile din județ, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, a transmis precizări referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă.

„Celebrările pascale vor fi organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanțare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măștii de protecție. Liturghia crismei se va celebra în Joia Sfântă, în Catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regina» din Iași, începând cu ora 10:30. Vă îndemn pe toți să participați la acest moment de comuniune, menit să ne stimuleze în trăirea ministerului nostru preoțesc. În Joia Sfântă, la Liturghia Cinei Domnului se va omite spălarea picioarelor. Programul de adorație euharistică va fi conceput în așa fel încât credincioșii să poată ajunge la casele lor până cel târziu la ora 22:00”, se arată în scrisoarea PS Iosif Păuleț.

Liturghie specială în Vinerea Sfântă la Catedrală, de Paștele Catolic 2021

Conducerea Diecezei a arătat și cum se va derula Liturghia din Vinerea Sfântă de la Catedrala din centrul Iașului.

„În Vinerea Sfântă, celebrarea Pătimirii Domnului se va desfășura în așa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalți participanți la celebrare să adore Sfânta Cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă. La rugăciunea universală din cadrul celebrării Pătimirii, între a IX-a și a X-a intenție din Liturghierul Roman, poate fi introdusă următoarea intenție de rugăciune. Să ne rugăm și pentru toți oamenii care s-au îmbolnăvit în aceste vremuri de grea încercare. Pentru toți cei care trăiesc momente de neliniște și îngrijorare pentru sine și ceilalți. Să ne rugăm pentru toți medicii și lucrătorii sanitari ce se îngrijesc de bolnavi, pentru toți cei care iau decizii și se angajează pentru binele societății. Să ne rugăm și pentru toți cei care au murit din cauza pandemiei noului coronavirus”, a mai spus PS Iosif Păuleț.

Curtea Diecezei din Iași a suferit o serie de transformări în ultimii ani. Biserica veche din curtea Diecezei a intrat de câțiva ani într-un proces de reabilitare. Cedincioșii au asistat la Liturghii și în curtea interioară a lăcașului.

Cum se va derula slujba din noaptea de Înviere?

Noile măsuri impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului au dus și la o serie de decizii privind desfășurarea Liturghiei din noaptea Învierii Mântuitorului. În urma întâlnirii la Guvern dintre reprezentanții cultelor religioase din România și cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost luate o serie de decizii legate de prezența credincioșilor. În noaptea de Paștele Catolic 2021 (3 spre 4 aprilie), pentru Sfânta Liturghie a Învierii Domnului a fost admisă eliminarea restricțiilor de circulație până la ora 22:00 aflate în vigoare. Astfel, cei care participă la Sfânta Liturghie a Învierii Domnului pot circula până la ora 2:00 noaptea, pentru a avea timp să ajungă la casele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *