Prima pagină » Local » Paștele Catolic 2021. Programul liturgic de Învierea Domnului în Biserica Romano- Catolică, la Iași – UPDATE/ LIVE VIDEO/ GALERIE FOTO

Paștele Catolic 2021. Programul liturgic de Învierea Domnului în Biserica Romano- Catolică, la Iași – UPDATE/ LIVE VIDEO/ GALERIE FOTO

03 apr. 2021, 19:40,
Vlad Rotaru în Local

Sute de credincioși din Iași sunt așteptați la liturghiile oficiate în lăcașurile de cult din tot județul de Paștele Catolic 2021. În această noapte este sărbătorit Paștele în Biserica Romano-Catolică. Liturghia de Învierea Domnului va începe în jurul orei 20:00 și se va încheia după miezul nopții

UPDATE: Liturghia a început:

În noaptea de sâmbătă spre duminică (3/4 aprilie 2021), credincioșii romano-catolici sărbătoresc Învierea Domnului. Liturghia va fi oficiată însă în condiții speciale din cauza pandemiei de COVID-19. Credincioșii romano-catolici din Iași vor putea asista în lăcașurile de cult la Liturghia oficiată în această seară cu începere de la ora 20:00. Credincioșii vor putea participa la liturghie până la ora 2:00 dimineața. Și la Catedrala din centrul Iașului „Sfânta Fecioară Maria, Regina” sunt așteptați credincioși să participe la Liturghia din Noaptea Învierii. Aceasta va fi oficiată de PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei de Iași a Bisericii Romano-Catolice.

Paștele în Biserica Catolică. Programul Liturghiilor

Astăzi, 3 aprilie 2021, în Sâmbăta Sfântă, Liturghia va începe la ora 20:00. În Duminica Paștelui, Liturghiile vor fi oficiate la orele 8:00, 9:15, 11:00, 16:00 și 18:00. Luni, 5 aprilie 2021, și marți, 6 aprilie 2021, adică a doua și a treia zi de Paști, Liturghiile vor fi oficiate la orele 8:00, 9:15, 11:00, 16:00 și 18:00. PS Iosif Păuleț a transmis credincioșilor o scrisoare pastorală în care a evidențiat importanța Învierii Domnului pentru creștinătate.

„În ultimele luni, reflectând la situația prezentă în țara noastră și în lumea întreagă, mi-a venit în minte de mai multe ori experiența celor doi ucenici care se îndreptau spre Emaus. Ei își puseseră toată încrederea în Isus. Dar pe Calvar li s-a stins orice speranță. Triști și deznădăjduiți, au decis să se întoarcă la casele lor, la ocupațiile pe care le aveau înainte de a-l fi întâlnit pe Cristos”, a transmis PS Iosif Păuleț prin scrisoarea pastorală.

Liturghii în condiții speciale de Paștele Catolic 2021

Restricțiile impuse de autorități au făcut ca și slujbele să fie derulate în condiții speciale. Cu toate acestea, autoritățile au decis ca atât de Paștele Catolic 2021, cât și de cel ortodox, credinicioșii să poată participa nestingheriți, fără să fie nevoiți să ajungă mai repede la casele lor. Programul a fost anunțat încă din timp pentru toți credincioșii. Noile măsuri impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului au dus și la o serie de decizii privind desfășurarea Liturghiei din noaptea Învierii Domnului.

În urma întâlnirii la Guvern dintre reprezentanții cultelor religioase din România și cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost luate o serie de decizii legate de prezența credincioșilor. În noaptea de Paștele Catolic 2021 (3 spre 4 aprilie), pentru Sfânta Liturghie a Învierii Domnului a fost admisă eliminarea restricțiilor de circulație până la ora 22:00 aflate în vigoare. Astfel, cei care participă la Sfânta Liturghie a Învierii Domnului pot circula până la ora 2:00 noaptea, tocmai pentru a avea timp să ajungă la casele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`