Prima pagină » Informații utile » Paște sau Paști, cum se spune corect? Află care este varianta acceptată de lingviști!

Paște sau Paști, cum se spune corect? Află care este varianta acceptată de lingviști!

23 apr. 2025, 09:01,
Redacția BZI în Informații utile

Una dintre marile dileme legate de Sfintele Sărbători Pascale este care ar fi formularea corectă, „Paște” sau „Paști”. Ambele forme circulă frecvent în vorbirea cotidiană și în mediul online.

Multe limbi europene, cum ar fi româna, italiana sau franceza, au cuvinte pentru Paște care provin din termenul ebraic „Pascha” sau „Pesah”, ceea ce înseamnă „a trece peste”. La evrei, este vorba despre sărbătoarea de primăvară care comemorează libertatea poporului evreu.

Paște sau Paști, cum se spune corect

Pentru evrei, Pesahul face referire la sărbătoarea anuală a azimilor în amintirea trecerii evreilor prin Marea Roșie și eliberării lor din robia Egiptului. Inițial, Pesahul era format din două sărbători diferite. Una dintre ele era o sărbătoare agricolă, denumită Hag HaMaţot sau Sărbătoarea Pâinii Nedospite.

Cea de a doua era o sărbătoare pastorală numit Hag HaPesah sau Sărbătoarea Trecerii. Fiecare dintre aceste sărbători s-a dezvoltat independent în perioada primăverii, în luna ebraică Nisan martie-aprilie. Sărbătoarea Învierii Domnului este una foarte importantă pentru români și, în fiecare an, multe persoane se întreabă cum se spune corect, Paște sau Paști?

Potrivit DOOM, sunt corecte ambele forme Dacă avem în vedere substantivul propriu care denumește sărbătoarea, în funcție de context, se poate folosi forma de singular „Paște” sau cea de plural „Paști”.

Cu toate acestea, „Paști” este forma populară, folosită des în vorbirea colocvială și în tradiția orală, dar nu este forma recomandată în scris sau în contexte oficiale. Deci, dacă vrei să respecți forma literară și recomandară Academiei, folosește Paște/Paștele. Iată când se termină vacanța de Paște.

„Paște” e corect din punct de vedere gramatical și teologic. „Paști” este acceptat și folosit pe scară largă în limbajul uzual. Nu este chiar greșit să spui „Paști”, deși în contexte oficiale se preferă „Paște”.

Mai mult de atât, Biserica Ortodoxă le recomandă credincioșilor utilizarea formei Paști, care se regăsește și în Sfânta Scriptură, în Cartea de învăţătură a diaconului Coresi din 1581, precum și în Noul Testament din 1648.

Simbolul Luminii Sfinte de Paște

Lumina în Noaptea de Înviere are o însemnătate puternică în rândul credincioșilor și reprezintă un miracol, mai ales că Lumina Sfântă apare ca o minune la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Este un simbol care semnifică puterea binelui în fața răului, biruința, credința și puterea de vindecare. Este modul prin care oamenii cred în miracole.

Lumina Sfântă se ia de la biserică, în Noaptea de Înviere, și se aduce acasă cu ajutorul unei lumânări, care ulterior se păstrează după ce flacăra s-a stins. De asemenea, de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească nici lumânările aprinse, deoarece în felul acesta te vei bucura de unul dintre cele mai importante simboluri ale sărbătorii.

În conştiinţa Bisericii, Învierea Domnului nu este doar cea mai veche sărbătoare creştină, ci şi începutul tuturor sărbătorilor şi a praznicelor. Această zi este considerată și praznic al praznicelor, sărbătoare a sărbătorilor.

Data Paștelui poate varia de la an la an, dar sărbătoarea propriu-zisă este întotdeauna celebrată în prima duminică de după prima lună plină care apare după echinocțiul de primăvară, fenomen care se produce la 20 sau la 21 martie. Anul acesta, în 2025, Paștele Ortodox și cel Catolic au fost sărbătorite în aceeași zi. Prin urmare, dintre „Paște” sau „Paști” ambele sunt corecte.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan care a cucerit internetul. Tânărul înalt ca bradul face furori printre doamne şi domnişoare
observatornews.ro
Turist german, prins de poliţişti la Roma cu un artefact antic de 30 kg pe trotineta electrică. Explicaţia tânărului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce a ajuns să facă Laura Andreșan. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Nicușor Dan este K.O.! Flutură actele în vânt ca să arate adevărul despre evenimentele din culise
Playtech.ro
Cum să grăbeşti procesul de succesiune. Aşa intri în posesia moştenirii mai repede
Dailybusiness.ro
Val de petiții online după alegerile prezidențiale. Anularea scrutinului, arestarea lui George SImion și Călin Georgescu, scoaterea AUR în afara legii și retragerea cetățeniei române pentru cetățenii moldoveni, câteva dintre cereri
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`