Una dintre rețetele de desert delicios de post, cu gust de copilărie, este cea de paste cu nucă și pesmet. Este o rețetă simplă și rapidă, din caietul mamei sau al bunicii, îngălbenit de trecerea timpului.
În perioada postului, tot mai multe gospodine caută cele mai potrivite rețete pentru familiile lor. Dacă nu mai ai idei, poți încerca o gustare din copilărie, și anumele pastele cu nucă, care se prepară foarte simplu.
Paste cu nucă și pesmet, o rețetă de post
Rețeta aceasta îți va aminti cu siguranță de gustul dulce al copilăriei, te va face să călătorești în trecut, pe vremurile în care grijile lipseau, și să nu mai vrei să te întorci. Sunt sigură că era dulcele preferat în vremurile trecute, iar bunicile îl preparau constant.
Este un preparat simplu, ușor și gustos și la îndemănă oricui. Pesmetul rumenit în unt cu zahăr, scorțișoară și vanilie, are un gust îmbietor care îți va aminti de perioada în care îți gătea bunica. Pastele acestea sunt gustoase, dulci și ușor crocante.
Ingredientele au o calitate superioară în zilele noastre, motiv pentru care și mâncarea va fi mult mai savuroasă. Vei avea nevoie de 500 gr macaroane clasice; 200 gr nucă măcinată; 200 gr pesmet; 150 gr zahăr vanilat; 100 gr unt, 4 batoane scorțișoară sau scorțișoară măcinată la plic.
Pentru început se pune untul la topit, apoi se adaugă pesmetul. Se amestecă continuu până acesta se va rumeni frumos. După ce este rumenit suficient, se lasă la răcit timp în care trebuie să treci la paste. Se pune la fiert apă într-o oală în care se adaugă două batoane de scorțișoară, apoi apa se dă în clocot.
Acum că apa a dat în clocot, se pot pune și pastele la fiert. După ce pastele sunt fierte suficient, se scurg bine de apă. Peste acestea se adaugă zahărul, nuca pe care o poți prăji puțin înainte și pesmetul. Totul se amestecă foarte bine și apoi sunt gata de servit.
Cum prepari tăiței de casă
Pentru tăițeii de casă vei avea nevoie de 100 gr de făină; 40 ml de apă minerală sau plată; 1 lingură cu ulei de măsline; 1 praf de sare; 20-30 gr de făină pentru masa de lucru. Dacă vei prepara tăițeii în casă, ideal ar fi să-i pregătești de seară. Îi poți folosi și în câteva ore de la formare, dacă îi treci prin făină mai multă, pentru a nu se lipi între ei.
Curăță bine masa din bucătărie sau folosește o planșetă de frământat aluaturi. Trece făina prin sită direct pe masă sau pe planșeta de lucru. Adaugă puțină sare și amestec-o bine cu făina. Poți prepara aluatul fără sare deoarece vei adaugă mai multă sare în apa în care vei fierbe tăițeii. Într-un pahar sau un bol, amestecă apa cu uleiul.
Toarnă treptat lichidul obținut peste făina de pe planșetă, în timp ce amesteci cu o spatulă pentru omogenizarea aluatului. Amestecă bine cu spatula, apoi frământă aluatul cu mâinile până când devine compact și nelipicios. Împachetează aluatul într-o folie și pune-l la rece pentru 30 de minute.
Apoi, întinde aluatul pentru tăiței pe masa presărată cu făină, în foi subțiri și decupează tăițeii în funcție de mărimea dorită. Pune tăițeii pe un platou sau într-o tavă și lasă-i la uscat câteva ore până a doua zi. După care îi poți folosi într-un preparat dulce, cum sunt pastele cu nucă și pesmet, care este o rețetă de post.
Untul e de post????