Prima pagină » Culinar » Pastă de năut cu usturoi și ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus!

Pastă de năut cu usturoi și ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus!

22 oct. 2024, 14:20,
Redacția BZI în Culinar

Pasta de năut este o rețetă pur și simplu delicioasă. Este un pate vegetal care se prepară foarte repede, în aproximativ 5 minute, dacă se folosește năut la conservă și ardei copți la borcan sau congelați. Dacă vă decideți să o preparați de la zero, atunci timpul de gătire ajunge la 30 – 40 de minute.

Această rețetă este o sursă bogată de proteine, fibre și minerale, care scade nivelul colesterolului din sânge datorită conținutului bogat de acizi grași nesaturați din năut. De asemenea, se poate consuma și de către diabetici, având un indice glicemic scăzut care ajută la prevenirea diabetului.

Rețeta pentru pasta de năut

Această rețetă nu este atât de complicată cum pare la prima vedere, ba chiar o să vă placă să o pregătiți, pentru că veți scăpa de o grijă pe câteva zile. E foarte sățioasă și gustoasă și în niciun caz nu este mâncarea săracilor, după cum se spune despre acest hummus, ba mai mult are și gust, nu după cum spun gurile rele, că nu ar avea, totul depinde de condimentare.    Năutul în sine are un gust neutru, condimentele și legumele pe care le adaugi conferă un gust caracteristic.

Pentru 4 – 6 porții de pastă de năut aveți nevoie de 500 gr de năut uscat, o lămâie, 100 gr semințe de susan, 4 linguri de ulei de măsline, extra virgin sau de care vrei, 4 – 5 căței de usturoi, 5 – 6 ardei copți dați prin blender sau chiar sos de ardei capia, dacă aveți, 1 – 2 foi de dafin, o lingură rasă de sare, piper negru măcinat, chimen și un praf de boia de ardei dulce sau iute, după plac.

Acest preparat se poate servi cu salată de legume, cu orice, ce conține vitamina C, pentru absorbția fierului din năut, pâine prăjită sau chiar graham. Poți să mai pui câteva picături de ulei de susan sau de măsline pe deasupra sau boia de ardei.

Indicații de preparare

Năutul uscat se spală și se pune la înmuiat 10 – 12 ore în multă apă rece, fiindcă absoarbe rapid apa, mai mult de atât este și o grăsime sănătoasă. După ce au fost lăsați la umflat, se schimbă apa și se acoperă cu vreo două degete năutul, apoi se adaugă foile de dafin, sarea și se pune la fiert în vasul sub presiune 10 – 15 minute, se poate pune și o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru că va fi gata mai repede. E bine ca ele să fie mai moi, decât mai tari, fiindcă se întăresc în timp ce se răcesc.

Trebuie acordată atenție la spuma pe care o face năutul, astfel că trebuie pus într-un vas cam de două ori mai înalt decât nivelul apei, vasul nu trebuie acoperit până nu-i scade spuma. Deși năutul are un miros foarte urât în timp ce fierbe, gustul hummusului final nici nu se compară.

Semințele de susan se pun într-o cratiță la prăjit și se învârte continuu până când devin aurii, acestea se lasă la răcit apoi se adaugă într-o râșniță de cafea. Devine o pastă, în foarte scurt timp, dacă nu ai chimen măcinat, îl poți adăuga și pe acesta în râșniță.

După ce năutul a fiert se trece printr-un blender, consistența nu trebuie să fie nici prea subțire, dar nici prea tare. Acum pasta de susan se freacă bine cu uleiul de măsline și condimentele, apoi se adaugă usturoiul zdrobit, tăiat sau dat prin răzătoare.

Se amestecă pasta de susan cu năutul, iar dacă mai este nevoie mai poți pune din apa în care a fiert acesta. După ce s-a răcit totul se adaugă zeama de la o lămâie și pasta de ardei copți, iar pasta de năut este gata, numai bună de servit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`