Prima pagină » Culinar » Pastă de măceșe crudă, fără zahăr. Rețetă simplă, cu beneficii imbatabile pentru sănătate!
Pastă de măceșe crudă, fără zahăr. Rețetă simplă, cu beneficii imbatabile pentru sănătate!

Pastă de măceșe crudă, fără zahăr. Rețetă simplă, cu beneficii imbatabile pentru sănătate!

18 oct. 2023, 10:26,
în Culinar

Pasta de măceșe crudă este sănătoasă și nu are adaos de zahăr. Aceasta este delicioasă, și totodată un remediu la îndemână de preparat toamna pentru o imunitate de fier în timpul sezonului rece. Pasta de măceșe are proprietăți imbatabile pentru sănătate, care pot fi sesizate instant! Metoda crudă de preparare a pastei ajută la păstrarea intactă a nutrienților, pentru un efect terapeutic simplu și natural.

Pastă de măceșe crudă și fără adaos de zahăr

Începeți cu două mâini pline de măceșe uscate. Tăiați fiecare fruct în două și extrageți semințele cu grijă. Dacă măceșele sunt crude, lăsați-le să se usuce timp de câteva săptămâni, până ce pielița devine casantă și pot fi transformate într-o pastă. După ce ați scos semințele din măceșe, măcinați-le într-o râșniță electrică de cafea pentru a obține o pulbere fină. Transferați pulberea de măceșe într-un bol și adăugați puțin cidru de mere sau suc de mere, până ce consistența obținută este asemănătoare cu cea a gemului. Lăsați pasta să se odihnească timp de 5 minute și, dacă este necesar, adăugați mai mult lichid. Pasta obținută poate fi ținută fără probleme într-un borcan la frigider pentru aproximativ două săptămâni. Dacă doriți să-i prelungiți termenul de consum, o puteți congela.

Dacă vi se pare acrișoară și doriți să o îndulciți, puteți adăuga miere de albine după gust. Aveți posibilitatea să adăugați și alte ingrediente, cum ar fi pudră de scorțișoară, cuișoare, cătină, ghimbir sau turmeric, acestea având de asemenea numeroase beneficii pentru sănătate și imunitate. Pasta de măceșe poate fi servită în loc de gem, pe pâine, biscuiți, clătite sau ca atare, luând câteva lingurițe pe parcursul zilei. Acest preparat reprezintă o modalitate minunată de a vă întări imunitatea în timpul sezonului rece și de a vă proteja de răceli și viroze. Este adecvată și pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, deoarece măceșele sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina C, care acționează ca un puternic antioxidant în organism.

Proprietățile nutritive ale măceșelor

Măceșele oferă o sursă naturală de nutrienți valoroși pe timp de iarnă, inclusiv vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K și vitamine din complexul B. Aceste fructe sunt, de asemenea, bogate în minerale precum calciu, fier, fosfor și siliciu. Ele conțin antioxidanți puternici, cum ar fi rutina și licopenul. Rutina ajută la tonifierea vaselor de sânge și a inimii și previne degenerarea țesuturilor, în timp ce licopenul contribuie la prevenirea cancerului.

Pectina din măceșe sprijină sănătatea intestinală și, în mod obișnuit, consumul de măceșe este asociat cu prevenirea gripei și răcelilor. Varietățile sălbatice au o concentrație mult mai ridicată de vitamina C, aproximativ cu de 30-50 de ori mai mult decât a portocalelor. În timpul celui de-al doilea război mondial, siropul de măceșe era distribuit ca supliment nutritiv, fiind una dintre cele mai bogate surse de vitamina C. Aceste fructe se recoltează toamna, atunci când capătă o nuanță roșie sau portocalie intensă. După primul îngheț, măceșele prind dulceață, dar trebuie recoltate rapid pentru că în scurt timp se vor strica.

Este indicată recoltarea acestora pe vreme uscată. Pentru a usca măceșele, tot ce trebuie să faceți este să le împrăștiați într-un singur strat pe câteva coli de hârtie, într-o încăpere bine aerisită și ferită soare. Se lasă timp de 1-2 săptămâni, amestecându-le o dată pe zi, până observați că au devenit suficient de casante pentru a putea prepara din ele această pastă de măceșe crudă.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Alertă în California! Virusul rar care a ucis-o pe soția actorului Gene Hackman a cauzat alte 3 decese
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
observatornews.ro
Temperaturi de Polul Nord în România, cu două săptămâni înainte de Paşte. A nins puternic, iar zilele următoare sunt anunţate chiar şi -12°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Locul istoric ce va deveni bijuteria României. Ceaușescu voia să-l radă de pe fața pământului
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Horoscopul iubirii pentru aprilie. Zodia care cade în capcana dragostei, va fi orbită de partener
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`