Prima pagină » Titlurile zilei » Pasiunea ascunsă a unui medic din Iași a creat un adevărat fenomen. Chiar dacă a cheltuit zeci de mii de euro, senzațiile pe care le-a trăit nu se compară cu nimic: „De fiecare dată, am emoții” – FOTO

Pasiunea ascunsă a unui medic din Iași a creat un adevărat fenomen. Chiar dacă a cheltuit zeci de mii de euro, senzațiile pe care le-a trăit nu se compară cu nimic: „De fiecare dată, am emoții” – FOTO

17 iun. 2024, 02:00, 9 ,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Un medic din Iași are o pasiune inedită pentru care a cheltuit o mică avere. Deși face asta de 20 de ani, încă are mari emoții de fiecare dată când este la linia de start

Raimond Chelban este medic veterinar, însă o mare parte din timp și-a dedicat-o curselor off-road. Acesta a creat un fenomen și o comunitate după ce în 2004 s-a apucat să facă plimbări prin pădurile din jurul Iașului.

Medicul din Iași ce are o pasiune ascunsă

Pentru Raimond Chelban, totul a început ca o joacă cu prietenii. Aceștia mergeau cu mașinile prin pădure pentru a se relaxa, însă după mai multe ieșiri și-au dat seama că este vorba de ceva diferit. Bărbatul de 46 de ani este printre primii care au pus bazele comunității de off-road din Iași. De mai bine de 16 ani, a trecut la nivel profesionist și participă la competițiile de off-road.

„Eu am cochetat cu off-road-ul de prin 2004, însă abia din 2007 am început să fac off-road spre nivel profesionist. La început, eram vreo 10 nebuni care mergeam prim pădure, ne băgam cu mașinile prin toate gropile, iar ulterior am evoluat mai mult spre partea profesională și am început să fim sportivi. Ne întâlneam ca prietenii, făceam un foc, un grătar, mergeam prin toate râpele, descopeream locuri prin împrejurimile Iașului, de care nici știam că există. Acum, lucrurile s-au schimbat, comunitatea este mult mai mare, avem o implicare mai mare, iar acum, la Iași, avem una dintre cele mai importante etape de campionat național de off-road”, povestește Raimond Chelban.

Ieșeanul, mare amator de senzații tari, nu a dat niciodată înapoi când a avut un traseu dificil în față. De asta, de multe ori, a rămas blocat cu mașina prin gropi, râpe și păduri, dar totul face parte din acest sport.

„Am mai avut situații când s-a stricat mașina prin diferite locuri, am reușit să o scot cu greu, iar dintr-un medic veterinar am devenit un bun mecanic. Fiecare traseu are ceva specific, nu am unul anumit care-mi place cel mai mult. Este frumos și la munte, prin ravine și terenul pietros, dar îmi place și prin pădurile din jurul Iașului. Eu o fac din pasiune, mă relaxează, mai este și adrenalina, sunt atâția ani de când particip, însă de fiecare dată când sunt la start, pregătit pentru culoare verde, am emoții. Ulterior, pe parcursul cursei, mă calmez. Totdeauna, vrem să fim mai buni decât celălalt, avem tot felul de glume și provocări între noi”, își amintește Raimond.

Costurile sunt enorme

Acest sport nu este prea accesibil, deoarece costurile sunt foarte mari. Unii sportivi ajung să investească sute de mii de euro în mașinile lor pentru a performa la competiții. Totul este făcut de mână, creat de diferiți mecanici, iar fiecare mașină este o operă de artă.

„Fiind un sport cu motor, sunt costuri destul de mari. În funcție de cât de multă performanță vrei să faci, trebuie să investești mai mult. O mașină poată să înceapă de la 20.000 de euro, la 200.000 de euro. Eu am un SSV, costă undeva la 30.000 de euro, dar ca să îl pregătesc pentru off-road a trebuit să mai investesc încă pe atât. Ai nevoie și de o echipă tehnică în spate, altfel nu faci performanță singur. Este vorba despre pasiune și știință, totul este făcut custom, nicio mașină nu este identică, fiecare are elemente unice. Ce vedeți voi la curse, aceasta este viziunea inginerilor care modifică mașinile”, a mai spus sportivul.

Comunitatea este în creștere

Dacă la început puteai număra pe degete pasionații de off-road din Iași, comunitatea a ajuns, la momentul actual, la peste 40 de membri, sportivi și amatori. Raimond nu vrea să se oprească aici, iar pe viitor, la Iași, va fi o competiție de nivel global.

„Cei care sunt la început trebuie să vină alături de noi și îi vom ajuta. Pot învăța absolut tot ce vor, dacă le place partea de overlanding. De mers în pădure, la plimbare, trebuie să îți pregătești într-un fel mașina, dacă vrei să mergi pe partea sportivă, ai nevoie de alte modificări la mașină, nu este atât de simplu. Eu încă particip la toate etapele, nu m-am gândit vreodată să mă retrag, deoarece vreau să dezvolt cât mai mult această comunitate din Iași. Vrem ca pe viitor să mărim concursul de la Iași, să facem ceva de talie mondială, suntem în discuții pentru acest lucru”, a încheiat Raimond Chelban.

Deși este medic veterinar în Iași, Raimond Chelban și-a găsit adevărata pasiune când a urcat la volanul unei mașini de teren.

Comentarii
  • Plimbari prin padurile cui?

  • Lupascu Mirel

    Fenomenul este misto, dar putini stiu cat de mult terorizeaza astia padurile. La un astfel de spectacol, intr-o tara civilizata, domnul doctor care invarte miile de euro ca apa la robinet, avea nevoie de multe multe avize ca sa faca ceva pro paduri. Apropo, nici nu aveti idee cati baieti de bani gata participa la sportul asta, sport care cam te costa o avere si pana la urma pentru ce, sa te etalezi, nu ?

  • Consilier Herghelegiu Tomești

    E din Tomești acest afacerist care are și un magazin de materiale de construcții!
    Este un șofer nesimțit când își conduce mașinile normale pe strada, conduce agresiv, claxonează chiar și când conduce camionul cu materiale.

    In weekend terorizează toți locuitorii stricând drumurile de prin sate , pasiunile verzi și pădurile.
    Umple de noroi și strada când își încheie damblaua.

    Daca mai continua așa o să apară în ziar sifonat de noi cei ce ne vom face dreptate…..că autoritățile locale nu „îndrăznesc”

    Sa meargă pe proprietati private, nu pe domeniile publice/silvice .

  • Ăsta e din ăia care distrg natura , habitatul , pădurile , poienile !, e din ăia care cu motoarele ambalate fugăresc vietatile , poluează fonic toate dealurile de îi iau la bătaie ciobanii și fermierii , să mai întreb și pe ale cui proprietăți își fac ăstia damblalele ?

  • Ăsta e din ăia care distrg natura , habitatul , pădurile , poienile !, e din ăia care cu motoarele ambalate fugăresc vietatile , poluează fonic toate dealurile de îi iau la bătaie ciobanii și fermierii , să mai întreb și pe ale cui proprietăți își fac ăstia damblalele ?

  • Gurlui? Unde zdapi mătii ești? Codrii Iașilor? Unde sunteți mai căcaților? Domnișoara bătrână Gache unde e? Ex milițianul obedient partidului actual șef de gardă este ametit de la propriu miros al picioarelor și nu are timp să vadă cum acest individ fara milă distruge pădurea cu cauciucuri speciale. Adio pârș, adio stânjenei, adio brandușe adio puiet brad și multe altele. Tot timpul este beat și ochii injectați și umblă cu viteza prin pădure care rămâne batjocorită. La final de zi fac grătare și lasă o mizerie de nedescris evident gunoaiele ramăn bine ascunse.. tot în pădure. Au motoare fara tobe de eșapament și alungă vânatul…. Pe el nu l apostrofați? El nu primește amenda tovarășe milițian de la Garda de mediu?

  • Marletele asta cu pasiune „ascunsa” distruge mozaicul special din Piata Unirii, cel cu bourul si catelusa Molda. Stie cam cat a costat acel mozaic pe care el isi expune vehiculele?

  • Muiană cu pasiune prostalanului !, să faca driftiri în zpida măsii în grădină la bunicăsa !, nu în codrii Iașului !

  • Ce pasiuni au unii ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *