Ieșeanul Constantin Andronic crește porumbei campioni de mai bine de 25 de ani. Un porumbel a făcut o cursă de poveste pentru a se întoarce la stăpânul său
Constantin Andronic este din Iași, iar de peste 30 de ani crește porumbei din mai multe rase. Acesta a participat la zeci de concursuri cu păsările sale pentru care a câștigat medalii de aur. Totuși, cea mai mare realizare a fost cu un porumbel care a zburat de la Moscova până la Iași și a ieșit primul din 10.000 de păsări.
Ieșeanul crește porumbei campioni
Constantin Andronic crește sutele de porumbei din pasiune în mare parte, însă anual participă și la concursuri cu ei. Totul a început de când era mic, atunci a devenit fascinat de aceste păsări pe care le găsea în podul casei. Pe lângă porumbei, bărbatul de 50 de ani se mai ocupă și de dresajul câinilor din rasa ciobănesc german alături de cei doi frați ai săi. În Iași, există o comunitate tot mai mare de columbofili.
„Cam de la vârsta de 10 ani, mi-au plăcut porumbeii, aveam foarte mulți în podul casei și eram fascinat de ei. Din anii 90, am început să cresc porumbei. La Iași, avem 4 rase de porumbei, pe care le creștem. Avem bălanul de Iași, Pagul de Iași, care are 4 varietăți de culoare, mai avem și Capii de Iași, aceștia sunt porumbei jucători. Acest tip de porumbel este cel pe care îl eliberăm, se ridică deasupra casei și fac tumbe în aer, de asta se numesc jucători, sunt unii care se învârt așa mult în aer încât nu se mai redresează și se lovesc de pământ. În total, am undeva la 400 de porumbei, la început aveam câțiva, după care i-am înmulțit”, povestește Constantin Andronic.
Un porumbel a câștigat o cursă de 1.000 km
În urmă cu 15 ani, bărbatul a trimis 10 porumbei voiajori la un concurs. Aceștia au fost transportați undeva pe lângă Moscova și au trebuit să își găsească drumul spre casă. Unul dintre cei 10 porumbei a ajuns acasă și chiar a câștigat cursa.
„Avem concursuri de frumusețe și mergem cu cele mai bune exemplare. De asemenea, am și porumbei voiajori sau postași, aceștia sunt puțin diferiți, nu sunt la fel de frumoși precum cei jucători. Am participat, acum vreo 15 ani în urmă, la un concurs unde au concurat 10.000 de porumbei. S-au adunat porumbei din zona Moldovei, iar eu am dat 10 porumbei, aceștia au fost transportați undeva pe lângă Moscova și trebuiau să ajungă acasă. Din cei 10 porumbei, unul dintre ei a ajuns acasă și a fost și primul care a ajuns și am câștigat concursul”, a mai spus Constantin Andronic.
Una dintre cele mai importante curse de porumbei este la Barcelona, iar Constantin speră că poate va participa, la un moment dat, cu unul din porumbeii săi.
„Cel mai important concurs din lume este cel din Barcelona, pe o distanță de 1.100 km. Porumbeii care ajuns pe primele locuri sunt extrem de valoroși și ajung după să fie vânduți pe sume importante. Din păcate, nu am participat, până acum, cu vreun porumbel la cursa de la Barcelona, dar cine știe, poate că pe viitor vom ajunge și acolo”, a mai adăugat bărbatul.
Păsările sunt îngrijite
Unele păsări ajung chiar la vârsta de 10 ani, deși sunt mai bătrâne și nu mai pot fi la fel de energice, însă Constantin le îngrijește până la finalul vieții.
„Am și porumbei de 10 ani, nu sunt pretențioși la mâncare. Erau câte 2-3 perechi din fiecare rasă la început, însă s-au înmulțit sau am mai cumpărat de la alții. În lume, sunt sute de rase de porumbei, desigur că depinde de zonă și climat. Deocamdată, este suficient că avem 400 de porumbei, nu este nevoie să ne extindem mai mult”, a încheiat Constantin Andronic.
Columbofilul Constantin Andronic are 400 de porumbei, iar unii dintre ei ajungi campioni.
Vecinii își dau ochii peste cap de extaz și fericire
COMENTARII
Vecinii își dau ochii peste cap de extaz și fericire
Nu doar vecinii sunt asa fericiti ! Oricine isi parcheaza masina pe Vamasoaia pleaca plin de gainat !!!!
Intelegem pasiunile unor oameni, doar ca aceste pasiuni s-ar potrivi la tara nu in oras la bloc !!!!
Vecinii își dau ochii peste cap de extaz și fericire
Nu doar vecinii sunt asa fericiti ! Oricine isi parcheaza masina pe Vamasoaia pleaca plin de gainat !!!!
Intelegem pasiunile unor oameni, doar ca aceste pasiuni s-ar potrivi la tara nu in oras la bloc !!!!