Finalul acestui an vine cu o veste importantă legată de reabilitarea unei clădiri-simbol din orașul Iași. Astfel, în ședința de joi, 19 decembrie 2019, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a avut pe masă proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Cinematograf «Trianon»”. De precizat că, din 2017, Primăria Municipiului Iași a devenit proprietara tuturor cinematografelor aflate în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film.
„Clădirea a fost lăsată să se degradeze în ultimul hal. Aici, Primăria urmează să demareze un amplu proces de reabilitare și modernizare, foarte probabil prin fonduri europene. Totul va fi refăcut la fel cum arăta clădirea «Trianon», la 1928. Suma necesară este, în opinia mea, undeva la aproximativ opt milioane euro”, declara Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași și persoana desemnată de Consiliul Local Iași să răspundă de fostele cinematografe.
Veste importantă legată de reabilitarea unei clădiri-simbol din orașul Iași. Astfel, în ședința de joi, 19 decembrie 2019, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a avut pe masă proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Cinematograf «Trianon»”.
„Proiectul este în faza SF (Studiu de fezabilitate) și DALI (Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție). Proiectant este Arh. Andronachi Alexandra, iar elaborator S.C. Sigm Home Projects S.R.L. Beneficiar este Municipiul Iași, prin Direcția Implementare Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană, prin director Dumitru Petru Tomorug. Codul din Lista Națională a Monumentelor Istorice este IS-I-s-A-03504 și se află în zona de proiecție din arealul Centru istoric și Curtea Domnească”, se arată în datele Direcției Județene pentru Cultură Iași.
Foarte probabil, până la mijlocul anului 2020, vor fi acordate toate avizele care să permită trecerea la lucrările efective.
„Suma necesară este, în opinia mea, undeva la aproximativ opt milioane de euro”
De precizat că, din 2017, Primăria Municipiului Iași a devenit proprietara tuturor cinematografelor aflate în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film.
„Clădirea a fost lăsată să se degradeze în ultimul hal. Aici, Primăria urmează să demareze un amplu proces de reabilitare și modernizare, foarte probabil prin fonduri europene. Totul va fi refăcut la fel cum arăta clădirea «Trianon», la 1928. Suma necesară este, în opinia mea, undeva la aproximativ opt milioane de euro”, declara Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași și persoana desemnată de Consiliul Local Iași să răspundă de fostele cinematografe.
Pentru a o reda circuitul artistic și cultural, sefii municipalității au întocmit un plan privind reabilitarea clădirii.