Prima pagină » Sanatate » Pași de urmat pentru pregătire înainte de colonoscopie. Sfaturi oferite de specialiști

Pași de urmat pentru pregătire înainte de colonoscopie. Sfaturi oferite de specialiști

30 ian. 2024, 16:06,
BZI.ro, în Sanatate

Pregătirea pentru o colonoscopie poate să pară inițial copleșitoare, dar specialiștii oferă sfaturi clare pentru a face acest proces cât mai ușor și mai confortabil posibil. Astfel, urmează pașii esențiali pe care ar trebui să-i urmezi înainte de colonoscopie.

Solicită toate informațiile necesare despre procedură de la medicul tău. Asigură-te că înțelegi în detaliu ce implică această investigație și discută orice întrebări sau preocupări pe care le ai cu echipa medicală. Medicul îți va recomanda o dietă specifică cu câteva zile înainte de colonoscopie. Aceasta poate implica excluderea anumitor alimente și adoptarea unei diete bazate pe lichide clare.

Pregătire pentru o colonoscopie. Instrucțiunile oferite de medici

Concentrează-te pe consumul de lichide clare precum supa de pui, jeleu, sucuri limpezi și băuturi izotonice. Asigură-te că te hidratezi adecvat în acest interval. Evită alimentele bogate în fibre cu câteva zile înainte de procedură, deoarece acestea pot afecta vizibilitatea în timpul colonoscopiei.

Stabilește cu medicul tău modul de administrare a medicamentelor obișnuite. Unele medicamente pot necesita ajustări înainte de colonoscopie. Familiarizează-te cu programarea exactă a zilei colonoscopiei și respectă cu strictețe instrucțiunile privind perioada de post pre-procedural.

Dacă este posibil, solicită sprijinul cuiva care să te însoțească în ziua procedurii. Această persoană te poate susține și te poate aduce și duce acasă, luând în considerare efectele anesteziei sau sedării. Dacă ai întrebări sau îngrijorări, exprimă-le deschis către echipa medicală. Este esențial să te simți înțeles și informat înainte de procedură.

Pregătirea corespunzătoare pentru colonoscopie este crucială pentru obținerea rezultatelor precise și pentru confortul tău în timpul și după investigație. Urmând cu atenție indicațiile medicale și comunicând eficient cu echipa medicală, vei avea o experiență mai lină și mai sigură.

Ce alimente este bine să consumi înainte de procedura de colonoscopie?

De asemenea, înainte de procedură este foarte indicat să urmați un regim alimentar deosebit. Astfel, nu se recomandă să consumați alimente grele și grase. Înainte de procedură, cu aproximativ 24 de ore, este bine să vă alimentați în mare parte cu legume, fructe și carne de curcan sau găină. Excludeți consumul de carne de porc și pe cea cu o cantitate mai mare de grăsime.

În perioada pregătirii pentru o colonoscopie, se recomandă consumul de alimente ușor digerabile și bogate în lichide. Acestea includ apă, supa de pui sau supa de legume, băuturi izotonice, sucuri fără pulpă, jeleu fără bucăți solide. Ceaiurile fără cofeină sunt o opțiune bună pentru a-ți menține nivelul de hidratare.

Acestea pot ajuta la menținerea echilibrului electroliților. Jeleurile clare și fără bucăți solide sunt permise și pot fi o sursă de energie ușor digerabilă. Dacă medicul recomandă, unele îndulcitori fără zahăr precum glicerina pot fi utilizați pentru pregătirea soluțiilor de curățare intestinală. Supele care au fost filtrate pentru a îndepărta resturile solide sunt potrivite.

Atunci când urmați pașii pentru pregătire pentru o colonoscopie este important să evitați alimentele bogate în fibre, lactate integrale, carne roșie și alimentele care conțin semințe sau coji în perioada pregătirii. Înainte de a începe orice dietă specială pentru colonoscopie, discută cu medicul tău pentru a primi recomandări personalizate în funcție de nevoile tale specifice și de protocolul specific al procedurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *