De pe masa de Paști nu poate lipsi pasca cu brânză cu aluat de pandișpan, o gustare dulce și pe placul tuturor. Gătită în Sâmbăta din înaintea Învierii, pasca cu brânză cu aluat de pandișpan este desertul unei mese de sărbători.
În creștinism pasca simbolizează renașterea și mântuirea lui Hristos, iar în vremea ebraică se credea că pasca este vindecătoarea tuturor bolilor și necazurilor.
Pasca cu brânză cu aluat de pandișpan: Rețetă simplă și rapidă
Această rețetă este o combinație perfectă între chec fraged și pufos și cheesecake, într-o manieră simplă și rapidă, cu timp de pregătire de aproximativ o oră. Ingredientele folosite trebuie să fie atent alege, cântărite și amestecate pentru un gust și o textură fină și catifelată.
Pasca cu brânză cu aluat de pandișpan este desertul preferat de toți credincioșii în perioada pascală, rumenă și lucioasă, gata pentru a fi savurată. Pentru o porție din această gustare dulce avem nevoie pentru blat de 3 ouă, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de făină, 1 linguriță pudră de vanilie sau zahăr vanilat și un praf de sare, iar pentru umplutură 50 g stafide, 250 g brânză de vaci grasă, 120 smântână grasă (20%), 2 ouă, 90 g zahăr, o linguriță coajă de lămâie sau de portocală rasă și un praf de sare.
Pentru o prăjitură cât mai pufoasă și aerată, preîncălziți cuptorul la 160 de grade până când aluatul și compoziția sunt gata de coacere. Se bat spumă albușurile și se adaugă zahărul ușor și în cantități constante. Se mixează până spuma devine din nou tare, capătă un aspect lucios, iar zahărul este dizolvat complet. Se încorporează prin mișcări circulare, de jos în sus, cu ajutorul unei spatule speciale din silicon, gălbenușurile și pudra de vanilie. Se adaugă treptat făina și sarea și se amestecă ușor cu aceeași spatulă. Se așează aluatul în forma de copt, de preferat rotundă cu diametrul de 18 cm și se bagă la cuptor pentru aproximativ 15 minute.
Pentru umplutură se amestecă toate ingredientele. Când blatul se apropie de cele 15 minute în cuptor, se verifică cu o lingură de lemn pentru a vedea cât de pufoasă e consistența acestuia. Se scoate aluatul, se lasă 5 minute la răcit și se adaugă umplutura. Cu ajutorul unei spatule de silicon se întinde compoziția și se bagă în cuptor pentru 30 – 35 de minute până brânza capătă o culoare rumenie.
Când timpul de coacere a expirat, se scoate pasca cu brânză cu aluat de pandișpan și se lasă la răcit preț de 10 – 15 minute, apoi se scoate forma și se lasă la rece câteva ore.
Pasca cu brânză: Desertul de pe mesele românilor
Pasca este desertul care se regăsește pe masa tuturor românilor în zilele de Paști. Pregătită în ajun de sărbătoare, pasca este numită de către preoți ca și icoană alimentară. Gătită cu brânză sau cu smântână, cu diferite arome de rom, esențe de vanilie sau migdale, rețetele unui astfel de desert sunt inventive și la îndemâna oricărei gospodine.
Ingredientele pot fi adăugate după gust și mixate în combinații de texturi și arome inedite. Cea mai iubită rețetă pentru sărbătorile pascale este pasca cu brânză cu aluat de pandișpan, fragedă, moale și pufoasă, pe gusturile tuturor.