Prima pagină » Informații utile » Pasărea colibri. Curiozități despre „mica minune a Lui Dumnezeu”

Pasărea colibri. Curiozități despre „mica minune a Lui Dumnezeu”

15 iul. 2024, 14:11,
BZI.ro, în Informații utile

Aceste păsări mici, delicate și vibrante sunt recunoscute pentru zborul lor agil și pentru culorile lor vii, care fascinează privitorii. Pasărea colibri are numai câțiva centimetri și o greutate extrem de redusă.

Caracteristicile păsării colibri

Pasărea colibri se găsește predominant în America de Nord, America Centrală și America de Sud. Se poate găsi atât în păduri tropicale, cât și în păduri de conifere, pășuni, savane și grădini.

Colibrii sunt cele mai mici păsări din lume, având în general între 7 și 13 centimetri lungime și o greutate de aproximativ 2-20 de grame. Culorile lor vibrante sunt cele care le fac atât de populare, incluzând nuanțe intense de verde, albastru, roșu, violet și auriu, iar penajul este adesea iridescent, reflectând lumina într-un mod spectaculos.

Acestea se diferențiază prin viteza extrem de rapidă a bătăilor aripilor, de 50-80 de bătăi pe secundă. Ea poate plana în aer, poate zbura înapoi și în lateral, și poate zbura la viteze mai mari de 90 de kilometri pe oră.

Vigilitatea zborului este susținută de metabolismul foarte rapid. Aceste păsări mici consumă cantități mari de nectar și insecte zilnic și pot vizita zeci sau chiar sute de flori într-o singură zi. În ceea ce privește hrana, acestea sunt niște viețuitoare teritoriale, având comportament agresiv. Acestea își marchează teritoriul prin cântecul lor distinctiv și prin zboruri în formă de arc, menite să îi alunge pe rivali.

Durata lor de viață variază între 3 și 7 ani, unele excepții ajungând chiar la 15 ani.

Curiozități despre „mica minute a Lui Dumnezeu”

Această deosebită pasăre poate să își schimbe reflexia culorii penelor, dar și să-și ascundă culorile penajului. Acea culoare radiantă a penelor vine din irizarea culorilor.

Interesant este că pasărea colibri sunt extrem de inteligente și își pot aduce aminte fiecare floare la care au fost deja, știind și cât durează ca o floare să fie umplută cu nectar. În ciuda acestui fapt, creierul lor cântărește 4.2% din greutatea totală.

Acestea pot să vadă și să audă mult mai bine decât oamenii, astfel poate observa până și lumina ultravioletă.

Limba păsării este în formă de „W” și prezintă perișori speciali pentru extragerea nectarului. În ceea ce privește ciocul, proporțiile acestuia este neobișnuit, iar partea de jos a ciocului este flexibilă.

Chiar dacă la zbor sunt experte, picioarele le sunt foarte slabe, aproape în incapacitatea de a merge. Aproximativ 30% din greutatea păsării colibri este alcătuită din mușchii de zbor, în condițiile în care mușchii pectorali umani ocupă 5% din greutatea corporală.

Puiul păsării colibri este extrem de mic, mai mic chiar și decât o monedă și nu poate zbura. Acesta stă în cuib pentru trei săptămâni. Majoritatea puilor mor în această perioadă.

Pasărea colibri este și singura care poate zbura atât înainte, cât și înapoi, lateral și cu susul în jos.

Inima păsării colibri are 1.260 bătăi per minut și are 250 bătăi pe minut când se odihnește. De asemenea, greutatea inimii păsării colibri cântărește 2.5% din greutatea sa corporala. Totodată, temperatura corpului are aproximativ 42 de grade celsius.

Pasărea colibri este o vietate impresionantă care uimește atât prin delicatesea sa, dar și prin penajul deosebit. Aceasta este simbolul curajului și al rezistenței în unele culturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *