Prima pagină » International » Pasagerii din dreapta șoferilor pot fi amendați pentru acest obicei. Ce nu au voie să facă
Pasagerii din dreapta șoferilor pot fi amendați pentru acest obicei. Ce nu au voie să facă

Pasagerii din dreapta șoferilor pot fi amendați pentru acest obicei. Ce nu au voie să facă

11 iul. 2024, 12:00,
B, , h, , în International

Când pleacă la drum cu mașina, nu doar șoferii trebuie să respecte regulile, ci și pasagerii din dreapta conducătorului auto. Aceștia trebuie să știe ce să evite pentru a nu-și pune viața în pericol.

Nerespectarea acestor reguli poate duce la amendă.

Amendă pentru poziția incorectă pe scaunul pasagerului

În multe țări, inclusiv în Spania, legislația rutieră este strictă privind comportamentul pasagerilor din vehicule. Un aspect esențial al acestei legislații se referă la poziția corectă pe care trebuie să o adopte pasagerii pentru a asigura eficiența sistemelor de siguranță ale mașinii.

Astfel, pasagerii din dreapta șoferului sau din alte locuri ale mașinii nu au voie să stea în poziții care compromit funcționalitatea centurilor de siguranță și a airbag-urilor.

Ce nu au voie să facă pasagerii din dreapta?

Pasagerii care își întind picioarele pe bordul mașinii își expun corpul la riscuri grave în caz de accident. Poziția necorespunzătoare poate împiedica deschiderea corectă a airbag-ului și poate provoca leziuni severe, cum ar fi „plierea” corpului și lovituri grave.

În Spania, de exemplu, unde locuiesc 1.000.000 de români și își petrec vacanțele alte sute de români, amenda pentru o asemenea poziție este de 80 de euro. Conform cursului valutar BNR, această amendă este de aproximativ 397 de lei.

De asemenea, pasagerii care stau răsuciți pe scaun sunt la fel de expuși la leziuni grave în cazul unui accident. Cei care stau într-o astfel de poziție nu vor beneficia de siguranța centurii de siguranță, iar riscul ca șoferul să alunece pe sub centură în caz de impact este ridicat.

Cum eviți amenzile?

Sistemele de siguranță pasivă și activă ale autovehiculelor sunt proiectate pentru a proteja pasagerii doar dacă aceștia stau într-o poziție corectă.

Testele de impact realizate de specialiștii TCS (Elveția), ADAC (Germania) și ÖAMTC (Austria) au demonstrat că pozițiile necorespunzătoare:

  • reduc eficiența acestor sisteme
  • și cresc riscul de leziuni grave.

Pentru a călători în siguranță și pentru a evita amenzile, pasagerii din dreapta șoferului trebuie să respecte următoarele reguli:

  • Să stea într-o poziție corectă, cu spatele lipit de spătar și picioarele pe podea.
  • Să poarte întotdeauna centura de siguranță, fixată corect.
  • Să evite întinderea picioarelor pe bordul mașinii sau alte poziții nefirești care ar putea compromite siguranța în caz de accident.

Șoferii trebuie să respecte mai multe reguli

Deși nicio lege nu interzice în mod specific vreun articol vestimentar, șoferii ar trebui să fie întotdeauna atenți la orice ar putea avea un impact asupra controlului asupra mașinii. Acest lucru înseamnă că pantofii cu tocuri înalte sau platforme sunt la rândul lor interziși.

Potrivit autorităților din Marea Britanie, pantofii trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • să aibă o talpă nu mai groasă de 10 mm;
  • talpa nu trebuie să fie prea subțire sau moale;
  • să ofere suficientă aderență pentru a împiedica alunecarea piciorului de pe pedale;
  • să nu fie prea grei;
  • să fie suficient de înguste pentru a evita apăsarea accidentală a două pedale deodată;
  • să nu limiteze mișcarea gleznei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024