Paroviroza este o boală infecțioasă gravă, contagioasă, care atacă celulele albe ale organismului și invadează rapid sistemul digestiv, sistemul nervos și sistemul limfatic al animalului. Ea se manifestă atât la câini, cât și la pisici.
Parvoviroza sau panleucopenia virală felină este o afecțiune gravă, dar poate fi prevenită prin vaccinare. Ea se manifestă agresiv la puii de pisică sau la felinele tinere, în dezvolare (parvovirusul felin atacă rapid celulele care se află în replicație rapidă). Există posibilitatea ca pisica mamă, care a fost infectată cu acest virus, să fie asimptomatică, iar parvoviroza să nu se manifeste deloc.
Parvoviroză pisici: Cauze și simptome
Parvoviroza se transmite rapid, pe cale bucală, de la pisică la pisică. De asemenea, și contactul cu fecalele sau saliva altei pisici poate fi o cauză a infectării cu acest virus. Nu este exclusă nici posibilitatea ca proprietarii să aducă virusul în casă, pe haine sau pe încălțăminte. Cei mai vulnerabili sunt puii până în cinci luni, însă virusul se poate găsi chiar și la un an după ce pisica a fost infectată. Rata supraviețuirii acestui virus este de 50%.
Parvovirusul este extrem de rezistent și se poate ascunde în covor, pe parchet și chiar pe mobilier. Din fericire, el poate fi distrus cu ajutorul substanțelor pe bază de înălbitor.
Printre simptome se regăsesc: încordare, tremurături, dezechilibru sever, manifestări digestive (vomă cu aspect bilos) și chiar orbire. Totodată, abdomenul felinei devine dureros și poate apărea diareea. Pisica poate fi deshidratată, deprimată, nu mănâncă și poate să stea în fața bolului cu apă foarte mult timp, fără să bea. Unele pisici pot avea febră, care ajunge la 40-41 de grade Celsius.
Parvoviroza se manifestă după câteva zile sau la o săptămână de la contactul cu virusul.
Dacă simptomele sunt neglijate, felinele mor în trei sau patru zile de la declanșarea afecțiunii.
Diagnosticul este pus în urma examinării clinice, corelate cu o hemoleucogramă.
Tratament pentru parvoviroza la pisici
Tratamentul este vital pentru formele acute de boală. El luptă împotriva celor mai importante modificări din organismul pisicii bolnave. Terapia cu fluide, adăugarea de glucoză, electroliți, antibiotice și vitamine, la medicul veterinar, în funcție de analize, poate ajuta pisica să treacă mai ușor prin boală.
Fiindcă virusul este unul agresiv, există și tragedii. Organismul pisicilor, mai ales a celor tinere, poate ceda.
Odată ce pisica a trecut prin boală, dobândește o imunitate prelungită și puternică față de virusul care provoacă parvoviroza. Cu toate acestea, este extrem de importantă prevenția. Aceasta înseamnă că pisica are nevoie să i se facă vaccinurile la timp, de către medicul veterinar. În general, prima vaccinare se realizează la 7-8 săptămâni de viață, în cazul în care starea de sănătate îi permite.
Apoi, pisica va avea nevoie de un rapel. La o perioadă de un an, după ce i-a fost administrată cea de-a doua injecție și pisica trebuie vaccinată din nou. Vaccinarea se realizează an de an.
Imunitatea împotriva diferitelor boli durează perioade diferite de timp. Așadar, pisica nu va primi același rapel în fiecare an. Discuția cu medicul veterinar este necesară, deoarece acesta vă poate explica împotriva căror boli administrează vaccinul la fiecare întâlnire.