Prima pagină » Actualitate » Partidul Socialiștilor Europeni îl avertizează pe Klaus Iohannis: „Lui Marcel Ciolacu trebuie să i se dea ocazia de a forma viitorul guvern”

Partidul Socialiștilor Europeni îl avertizează pe Klaus Iohannis: „Lui Marcel Ciolacu trebuie să i se dea ocazia de a forma viitorul guvern”

07 dec. 2020, 21:15,
Bianca Rebegea în Actualitate

După aflarea rezultatelor de la alegerile parlamentare, Partidul Socialiștilor Europeni îl felicită pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, pentru „victoria clară” de duminică, 6 decembrie. Mai mult, liderul PES, Serghei Stanișev, avertizează că PSD ar trebui să aibă ocazia de a-și organiza viitorul Guvern, fiind lăsat să aleagă persoana care va veni în funcția de premier.

În același timp, socialiștii vin cu un val de critici asupra rivalilor politici liberali, aici incluzându-l și pe Klaus Iohannis. Aceștia l-au avertizat să încerce să respecte „voința poporului român”. În plus, socialiștii îl compară pe Ludovic Orban cu Donald Trump, pentru că nu recunoaște faptul că partidul său a pierdut alegerile.

„Îi transmit cele mai călduroase felicitări lui Marcel Ciolacu și PSD. Au câștigat încrederea poporului în cursul unei campanii electorale în care guvernul s-a folosit de toată influența sa pentru a delegitima PSD. Ca învingător în aceste alegeri, lui Marcel Ciolacu trebuie să i se dea ocazia de a forma viitorul guvern. Președintele Iohannis trebuie să-și îndeplinească imparțial rolul său constituțional și să reflecte voința exprimată în mod clar de alegătorii români. Trebuie să deschidă calea pentru un guvern PSD al progresului și stabilității, care să poată administra criza COVID și refacerea economică”, a declarat Serghei Stanișev, președintele PES, potrivit Digi 24.

Înainte de desfășurarea alegerilor, PES și-a exprimat îngrijorările în legătură cu tacticile Partidului Național Liberal și ale președintelui Iohannis, avertizând că președintele s-ar putea să refuze voința poporului român.

Reacția lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, după ce social-democrații au câștigat alegerile parlamentare

Liderii PSD au urmărit în același loc rezultatele exit-poll, iar Marcel Ciolacu a exclamat: ”Diferența este mai mare, este mai mare”. Apoi, în declarația pe care a oferit-o în mod public, Ciolacu a afirmat că actualul Guvern trebuie să plece acasă, dând de înțeles că PSD va solicita guvernarea.

”Prin votul de astăzi, romînii au arătat că este nevoie de o schimbare. Aș dori să le mulțumesc românilor care au votat PSD, aș dori să le mulțumesc că au sancținoat această batjocură la adresa lor, închiderea școlilor, închiderea bisericilor, intrarea în faliment a întreprinzătorilor români.

Este nevoie de un Guvern capabil, care știe să rezolve adevăratele preocupări ale românilor. Le mulțumesc în mod deosebit românilor care și-au învins teama și au înțeles că acest Guvern trebuie să plece acasă.

În acest moment, PSD are un avantaj în exit-poll, chiar dacă ponderăm cu voturile din diaspora. Fac un apel către reprezentanții PSD în secțiile de votare să numere foarte atent fiecare vot, să fie extrem de atenți să nu mai pățim ceea ce am pățit la Sectorul 1, la alegerile locale.”, a spus Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a fost criticat aspru și de membrii misiunii OSCE, fiindcă i-a susținut pe liberali în campania electorală

Membrii misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care au monitorizat îndeaproape alegerile parlamentare din România, au criticat implicarea lui Klaus Iohannis în campania electorală, considerând că a fost mult prea evidentă poziţionarea lui de partea PNL.

Se vorbește despre o încălcare a standardelor internaţionale, dar şi a angajamantelor pe care ţările membre OSCE şi le-au luat, pentru a nu risca amestecarea funcţiilor şi a instituţiilor statului în luptă politică.

Experţii OSCE au declarat că PNL a avut un avantaj prin intermediul conferinţelor de presă organizate constant de Klaus Iohannis şi transmise în direct.

„Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele sale politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Aceste lucruri a dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală. Reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor făcute de toate ţările OSCE, pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”, declară Marianne Mikko, reprezentant OSCE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024