Prima pagină » National » Partidul înființat de Dacian Cioloș nu a semnat sesizarea USR la CCR privind legea avertizorului, dar s-a alăturat unei liste de ONG-uri care cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR
Partidul înființat de Dacian Cioloș nu a semnat sesizarea USR la CCR privind legea avertizorului, dar s-a alăturat unei liste de ONG-uri care cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Partidul înființat de Dacian Cioloș nu a semnat sesizarea USR la CCR privind legea avertizorului, dar s-a alăturat unei liste de ONG-uri care cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR

01 iul. 2022, 23:45,
în National

Partidul înființat de Dacian Cioloș, REPER, nu a semnat sesizarea USR prin care Parlamentul României putea sesiza Curtea Constituțională privind legea avertizorului, însă s-a alăturat unei liste de ONG-uri care cer aceleași lucruri Curții, însă prin apelarea la Avocatul Poporului.

Între REPER și USR a izbucnit o dispută publică privind motivul pentru care parlamentarii lui Dacian Cioloș nu au semnat sesizarea USR la CCR.

Deputatul USR Ionuț Moșteanu susține că deputații REPER au primit dinainte textul sesizării, pe Facebook circulând și diferite capturi de Whatsapp cu discuții despre sesizare și transmiterea ei de la REPER la USR.

Care este explicația partidului REPER

Partidul REPER susține că sesizarea la CCR privind legea avertizorilor publici nu a putut fi depusă pentru că „liderii USR au ignorat situația cu bună știință” și nu pentru că partidul nu ar fi vrut să semneze.

Proiectul de lege care transpune o directivă privind legea avertizorului de integritate a fost adoptată, miercuri, 29 iunie, de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, mai multe ONG-uri au criticat dur forma adoptată de coaliția PNL-PSD-UDMR, pe motiv că amendamentele propuse de Laura Vicol (PSD) în Comisia Juridică și asumate de coaliție golesc legea de conținut și descurajează avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnale cazuri de corupție sau de încălcări ale legii în cheltuirea banilor publici.

Mesajul publicat vineri de REPER

REPER se alătură organizațiilor societății civile care solicită Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale cu privire la modificările toxice aduse de către coaliția de guvernare Legii privind protecția avertizorilor în interes public.

Partidul a transmis astăzi Avocatului Poporului o solicitare de sesizare a Curții Constituționale a României în conformitate cu art. 146, lit. a) din Constituție. Considerăm că proiectul adoptat săptămâna aceasta de către Camera Deputaților încalcă principii esențiale ale dreptului constituțional din România, cel mai important fiind chiar principiul bicameralismului: forma legii adoptată de către Camera Deputaților diferă semnificativ față de forma adoptată de Senat, eliminând dispoziții esențiale pentru conformitatea proiectului cu normele de drept european.

Prin legea sa de organizare, Avocatul Poporului este responsabil să sesizeze Curtea Constituțională ori de câte ori actele Parlamentului pot aduce atingere regulilor constituționale. Este obligația Avocatului Poporului să intervină și cu această ocazie, asigurând protejarea drepturilor fundamentale și a supremației Constituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`