Prima pagină » National » Partidele vor primi banii de la stat doar dacă listele electorale includ 30% femei. Ce spune Alina Gorghiu
Partidele vor primi banii de la stat doar dacă listele electorale includ 30% femei. Ce spune Alina Gorghiu

Partidele vor primi banii de la stat doar dacă listele electorale includ 30% femei. Ce spune Alina Gorghiu

10 sept. 2024, 20:21,
în National

Senatul României a adoptat, marţi, inițiativa legislativă prin care partidele vor primi integral banii din subvenția de la stat doar dacă pe listele pentru alegerile locale și parlamentare sunt cel puțin 30% femei, anunță ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea si completarea art. 18 din Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale (L298/2024)

Legea este la Camera Deputaților pentru votul final.

„Spun deja de ani de zile: cu cât mai multe femei în politică, cu atât mai bine. Din păcate, suntem pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește cotele de gen.

Egalitatea de șanse e condiție inclusiv pentru aderarea României la OCDE.

Femeile reprezintă 52% din populația țării, dar prezența lor în politică rămâne slabă. Știți ce înseamnă asta?

Politicile publice sunt făcute, în mare parte, fără experiența femeilor. Domenii precum sănătatea, educația sau justiția au nevoie de perspectiva femeilor!

Fac un apel la toți colegii din Camera Deputaților să încurajeze cu fapte concrete participarea femeilor în viața politică și să dea un vot pozitiv acestui proiect de lege”, a transmis ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, în cadrul unui comunicat de presă.

Ce prevedea legea finanțării partidelor politice

Potrivit prevederilor Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, activităţile pot fi susținute şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

„Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei”, se precizează în legea actuală.

Subvenţiile de la bugetul de stat se acordă în funcţie de următoarele criterii: numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Banii care intră în conturile partidelor politice pot fi cheltuiți, printre altelte, pentru:

întreţinerea şi funcţionarea sediilor, personal presă şi propagandă organizarea de activităţi cu caracter politic; deplasare în ţară şi străinătate întreţinere şi reparaţii auto prime de asigurare transport combustibili şi carburanţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *