Prima pagină » Local » Partidele din Iași se bat pentru un post cheie într-o instituție publică! După ce Eugen Țicău a ieșit la pensie, toți râvnesc la salariul de peste 2.000 de euro

Partidele din Iași se bat pentru un post cheie într-o instituție publică! După ce Eugen Țicău a ieșit la pensie, toți râvnesc la salariul de peste 2.000 de euro

24 aug. 2022, 02:00, 2 ,
Raluca Costin, în Local

Partidele din Iași se bat pentru postul de director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Iași. După ce Eugen Țicau, șeful instituției din ultimii 10 ani, s-a pensionat, se fac jocuri politice pentru noua șefie. Salariul este de 11.333 de lei pe lună, peste 2.000 de euro

Postul de director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Iași, rămas vacant, a agitat spiritele în rândul potențialilor candidați care râvnesc la poziția bine plătită. Salariul este de 11.333 de lei pe lună, peste 2.000 de euro. După ce Eugen Țicau, șeful instituției din ultimii 10 ani, s-a pensionat, se fac jocuri politice pentru noua șefie. Partidele politice din Iași se bat pentru obținerea postului. Pe surse, se pare că acesta ar fi deja ocupat de un membru al Partidului Social Democrat (PSD) care nu are nicio legătura cu domeniul fondurilor europene. Mai mult, persoanele din sistem care sunt membre ale Partidului Național Liberal (PNL) și care ar vrea să ocupe acest post au început deja presiunile. Se vehiculează și varianta ocupării acestui post de către o persoană din sistem, dar care nu este din Iași, situație ce s-a mai întâmplat în instituțiile publice din oraș, când botoșăneni au fost numiți la conducerea Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sau la Finanțele Ieșene.

Partidele din Iași se bat pentru postul de director la instituția pentru fonduri europene

Până la numirea noului director al OJFIR Iași, de semnarea documentelor se va ocupa Florentina Bernacic, șef de serviciu în cadrul instituției. Numele acesteia este vehiculat pentru noul post de director în cadrul instituției.

„Drept de semnătură are acum șeful de serviciu din cadrul instituției. Activitatea nu va fi afectată în această perioadă, mai ales că acum suntem aglomerați cu verificarea cererilor de finanțare și semnarea contractelor. Cel târziu în 2-3 săptămâni va fi numit și directorul Oficiului (n.r. – Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale)”, susține Ficu Anghel, director general adjunct al AFIR.

Eugen Țicău, fostul director al OJFIR, a fost și directorul SAPARD, actualul Centru Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, care se ocupă de proiectele din regiunea Moldovei, dar și al Direcției Agricole Iași. O perioadă scurtă a fost și antreprenor, încercându-și norocul cu diverse afaceri din domeniul agricol. Eugen Țicău a fost contactat telefonic de reporterii BZI, dar nu a răspuns, probabil bucurându-se de prima zi de pensionar. OJFIR Iași se ocupă cu gestionarea fondurilor europene pentru fermierii din județ, fiind subordonată CRFIR Nord-Est și Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Instituția a plătit 8 milioane de euro, fonduri europene, în 2022, fermierilor ieșeni.

Fermierii din Iași pot cere banii pentru asigurări

Fermierii din Iași care vor să obțină fonduri europene în submăsura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” mai pot depune cererile pe site-ul AFIR. În ultima săptămână, au fost depuse din Iași 25 de cereri, în valoare de 130.000 de euro, din toată țara fiind 1.191, în valoare de 5 milioane de euro, aproximativ 30 la sută din suma alocată la nivel național pentru această sesiune de depunere. În această sesiune pot fi depuse cereri de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă, aferente anului 2021 și culturile de primăvară, aferente anului 2022) și sectorului zootehnic (pentru polițele încheiate în anul 2022). Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv de către fermier sau de solicitantul finanțării. Pentru a putea primi sprijin, prin intermediul submăsurii 17.1, solicitanții trebuie să fie „fermieri activi” în anul pentru care solicită sprijinul.

Pe de altă parte, se va vedea cine va câștiga, după ce partidele din Iași se bat deja pentru postul de director al OJFIR.

Comentarii
  • Stefan Danuț

    Postul va reveni PNL care îl va ceda PMP conform înțelegerii.propunerea PMP a fost discutata in cadrul biroului si a fost aprobata.Movilă deja a solicitat oficial lui Alexe postul pe care va fi uns moșu Pilă unul din cei mai fideli pemepiști.

  • guzganul educat

    Postul va fi ocupat de moșu Pulă unul din cei mai fideli pemepiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *