Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Cercetătorii au descoperit particule de microplastic în placenta bebelușilor nenăscuți
Cercetătorii au descoperit particule de microplastic în placenta bebelușilor nenăscuți

Cercetătorii au descoperit particule de microplastic în placenta bebelușilor nenăscuți

24 dec. 2020, 21:26,
în Sanatate

Cercetătorii italieni au descoperit particule de microplastic în placenta bebelușilor nenăscuți. Aceste microplastice au fost consumate sau inhalate de mame însărcinate.

Pentru prima dată, cercetătorii italieni au găsit particule de microplastic în placentele femeilor însărcinate. Un fenomen îngrijorător transmis de The Guardian miercuri, 23 decembrie.

Din șase placente analizate la spitalul Fatebenefratelli din Romen, Italia, patru conțineau bucăți de plastic. Deși în acest moment impactul microplasticelor asupra sănătății nu este bine cunoscut, oamenii de știință sustin că acestea pot transporta substanțe chimice care provoaca daune pe termen lung sau perturba sistemul imunitar în curs de dezvoltare al fătului. După cum relatează The Guardian, particulele au fost probabil consumate sau inhalate de femeile însărcinate. Toate particulele au fost găsite în placentele a patru femei sănătoase care au avut sarcini și nașteri normale. Mai exact, aceste microplastice au fost detectate pe părțile fetale și materne ale placentei și în membrana în care se dezvoltă fătul. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Environment International, noteaza Sante Magazine.

Particule de microplastic în placenta bebelușilor nenăscuți

În total, au fost găsite în jur de zece particule de plastic. Cu toate acestea, doar aproximativ 4% din fiecare placentă a fost analizată, sugerând că numărul total de microplastice ar putea fi chiar mai mare. Un alt fapt îngrijorător, particulele analizate erau plasticele vopsite în albastru, roșu, portocaliu sau roz. Acestea pot proveni din ambalaje, vopsele sau produse cosmetice.

Microplasticele aveau în general o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), deci sunt suficient de mici pentru a fi transportate în fluxul sanguin. Deocamdată, cercetătorii nu au stabilit dacă aceste particule au pătruns în corpul bebelușilor.

„Datorită rolului crucial al placentei în susținerea dezvoltării fetale și acționând ca o interfață cu mediul extern, prezența particulelor de plastic potențial dăunătoare este o chestiune de mare îngrijorare. Ar trebui făcute studii suplimentare pentru a evalua dacă prezența microplasticelor poate declanșa răspunsuri imune sau poate duce la eliberarea de contaminanți toxici, rezultând daune”, au concluzionat autorii acestui studiu. Dacă, pentru moment, efectul asupra corpului rămâne necunoscut, este urgent să se evalueze problema, în special la nivelul sănătății sugarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`