Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Particularitatile fiecarui tip de acnee
 Particularitatile fiecarui tip de acnee

Particularitatile fiecarui tip de acnee

18 dec. 2017, 18:14,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:78712;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care ne intalnim in cabinetul de dermatologie, fie ca vorbim de acneea care apare la majoritatea adolescentilor (acneea juvenila), uneori cu disparitia spontana a leziunilor, fie ca vorbim de acneea care debuteaza la varsta de peste 30-35 ani (acneea adultului), spune Claudia Ciobanu, medic specialist dermatovenerologie, care ne prezinta principalele tipuri de acnee.

Leziunile, de multe ori inestetice, care apar cu preponderenta la nivelul fetei (frunte, nas, regiunea mandibulara) sunt consecinta dereglarii functiei glandelor sebacee (cresterea productiei de sebum).

Efectele acneei

In toate situatiile, prezenta leziunilor tipice de acnee (puncte negre, puncte albe, chisturi dureroase, papule purulente) poate afecta pe termen lung infatisarea unei persoane aducand prejudicii de ordin estetic si uneori tulburari emotionale serioase (respect de sine scazut, depresie, frustrare). Chiar si copilul nou nascut pana spre 6-8 luni de viata, datorita hormonilor materni care traverseaza placenta si ajung in sangele acestuia, poate dezvolta leziuni de acnee (acneea neonatala).

Acnee, puncte albe

Acneea, indiferent de varsta la care apare, nu este o boala infectioasa. Leziunile, de multe ori inestetice, care apar cu preponderenta la nivelul fetei (frunte, nas, regiunea mandibulara) sunt consecinta dereglarii functiei glandelor sebacee (cresterea productiei de sebum).

Sfatul dermatologului: Ce ar trebui sa eviti daca ai acnee

Acneea comedoniana (retentionala)

Acneea comedoniana apare cand orificiul de excretie al glandelor sebacee este obstruat astfel incat sebumul nu mai poate fi evacuat, se acumuleaza in spatele acestui obstacol ducand la dilatatia foliculului pilosebaceu. Astfel apare ‘’o punguta ‘’ sub piele – microchistul. Cand orificiul este obstruat complet si sebumul nu vine in contact cu oxigenul vorbim de comedoane inchise (punctele albe), iar cand mai exista comunicare cu exteriorul, sebumul in contact cu aerul se oxideaza si apar comedoanele deschise (punctele negre).

Acnee, pustule

In acest caz predomina leziunile rosii, proeminente la suprafata pielii, uneori dureroase la atingere( papule). In anumite situatii datorita inmultirii unei bacterii (propionibacterium acnes) care colonizeaza in mod normal canalul glandelor sebacee, aceste papule dezvolta un continut alb –galbui (pustulule).

Acneea nodulo-chistica

Acneea nodulo-chistica se caracterizeaza prin prezenta de leziuni severe sub forma unor noduli rosii localizati mai profund in piele. Pe masura ce se dezvolta, poate apare ruptura glandei sebacee, iar sebumul care vine in contact cu tesuturile din jur produce iritatia, inflamatia zonei urmata de aparitia de cicatrici atrofice inestetice. Aceasta forma de acnee are o evolutie de obicei indelungata si de multe ori necesita tratamente sistemice sub indrumarea medicului dermatolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`