Prima pagină » Local » Participarea la protestul împotriva creșterii prețului la carburanți l-a costat scump! Un taximetrist a rămas fără permis și nu are cu ce să-și întrețină familia!

Participarea la protestul împotriva creșterii prețului la carburanți l-a costat scump! Un taximetrist a rămas fără permis și nu are cu ce să-și întrețină familia!

02 iul. 2022, 02:00, 2 ,
Emanuela Băluță, în Local

În timpul serii de joi, nemulțumiți de prețul crescând al carburanților, a fost organizat un protest la nivel național. Acestei mișcări i s-au alăturat și ieșenii la fel de deranjați de această situație. Deși organizatorul a îndemnat oamenii la respectarea legilor de circulație în vigoare, au existat sancțiuni aplicate în timpul protestului. Un taximetrist a rămas fără permis în urma protestului din 30 iunie.

Mișcarea de protest a fost organizată încă de la începutul lunii iunie, când un număr destul de mic de mașini a început să blocheze accesul la pompele de alimentare în mai multe benzinării ieșene. Dar, din cauza programului protestatarilor, aceștia au decis să se organizeze în număr mai mare în data de 30 iunie, pentru a-și face nemulțumirile auzite.

Un taximetrist a rămas fără permis în timpul protestului din 30 iunie

Joi, 30 iunie, a fost organizat un marș auto ca metodă de revoltă la adresa prețului ridicat al combustibilului din ultima perioadă. Oamenii, nemaiputând suporta situația, au decis să își exprime frustrarea pe stradă. Deși organizatorul a îndemnat participanții să respecte legile și indicațiile polițiștilor înainte ca acel convoi de mașini să se pună în mișcare, au fost totuși aplicate sancțiuni contravenționale.

„Au fost aplicate, în total, 9 sancțiuni contravenționale și au fost reținute 3 permise de conducere. Sancțiunile au fost pe linie rutieră”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Anca Vîjiac.

În timpul protestului, șoferul organizatorului, de meserie taximetrist, a fost sancționat de un polițist din cauză că nu a înțeles indicațiile acestuia. Polițistul care dirija traficul în timpul marșului le-a făcut semn să înceapă deplasarea, dar Mihai Filipciuc, taximetristul, a crezut că semnele erau adresate celorlalți participanți la trafic și nu convoiului de mașini.

„Noi ne deplasam în convoi, pe itinerariul stabilit de organizator. Când am ajuns în zona Dispecer, am oprit ca să ne ajungă din urmă celelalte mașini, ca să fim o coloană compactă. Poliția, anterior opririi noastre, tot oprea în intersecție. În Tătărași, a venit din spate o mașină de poliție din care a coborât un domn polițist și care a început la un moment dat să facă semn cu mâna să trecem, noi fiind staționați și așteptând pe cineva din spatele nostru. Inițial, am crezut că face semn, având în vedere că poliția dirija în intersecții circulația și ne lăsa pe noi să trecem nestingheriți, am crezut că face semn celorlalți participanți la trafic, nu celor din convoi. Am rămas pe loc, crezând că el se adresează altcuiva. La un moment dat, am văzut că începe să se deplaseze către mașina mea. Ajunge și îmi cere actele. Eu nu aveam actele la mine, pentru că, din grabă, le-am uitat acasă. Mi-a zis să cobor din mașină. Am sunat acasă la fiica mea și am rugat-o să-mi dea poză la buletin, după care convoiul și-a reluat activitatea, iar la încheierea marșului, domnul polițist a venit la mine și a zis că-mi face proces verbal. El m-a indus în eroare, pentru că nu am știut cui se adresează, a zis că-mi suspendă permisul o lună de zile și că-mi dă o amendă de 2000 și ceva de lei”, a spus Mihai Filipciuc, taximetrist.

Taximetristul nu știe cum se va descurca în următoarea lună

Fiind șofer de taxi, veniturile acestuia sunt dependente de permisul de conducere, astfel că, timp de o lună, perioada în care i s-a suspendat permisul, acesta nu știe cum își va câștiga pâinea.

„Eu sunt taximetrist și mi-e foarte greu să stau o lună fără bani. O să mai împrumut și eu de la unul, de la altul, o să mai rabd și eu. Cu ce o să mă ajute bunul Dumnezeu”, a zis Mihai Filipciuc.

Din spirit de solidaritate pentru colegul lor, ceilalți protestatari se gândesc să facă o chetă prin care să îi asigure acestuia sprijin financiar până își recuperează permisul. Unii s-au oferit chiar să îl ajute cu cumpărăturile.

„Ceilalți protestatari s-au oferit să mă ajute și le mulțumesc pentru asta, dar nu vreau să îi îngreunez, pentru că știu că pentru toată lumea e greu în această perioadă. Eu am ieșit la acest protest ca reacție la bătaia de joc în ceea ce privește prețul benzinei și motorinei și a celorlalte scumpiri”, a adăugat Mihai Filipciuc.

Din cauza numărului mare de mașini, în timpul protestului s-a creat dezordine, mașinile participante aflându-se în mai multe zone ale orașului. Deși au comunicat pe grupurile de WhatsApp și au încercat să mențină coloana de mașini unită, haosul creat a dus la existența unor sancțiuni aplicate în timpul protestului din 30 iunie.

Iar un taximetrist a rămas fără permis.

Comentarii
  • Ivan Turbinca

    Lasa-te de meserie, omule! Dacă ești taximetrist și nu înțelegi semnalele polutistului… Îmi închipui cum respecți regulile de circulație când nu sunt politisti în intersecții…

  • De parca ar exista vreun taximetrist care sa inteleaga si sa respecte codul rutier pe bune !, dar asa se intimpla cind esti prost dar te bagi in fata ! acum familistu o sa stea fata in fata cu realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *