Prima pagină » International » Partenerii lui Pedro Sanchez din guvernul spaniol îi cer reducerea săptămânii de muncă pentru a-l susține pentru un nou mandat
Partenerii lui Pedro Sanchez din guvernul spaniol îi cer reducerea săptămânii de muncă pentru a-l susține pentru un nou mandat

Partenerii lui Pedro Sanchez din guvernul spaniol îi cer reducerea săptămânii de muncă pentru a-l susține pentru un nou mandat

04 oct. 2023, 17:00,
în International

„Sumar”, partidul de stânga care guvernează alături de socialiștii premierului spaniol Pedro Sanchez, a cerut miercuri reforme precum reducerea numărului de ore de muncă, creșterea salariilor și a construcției de locuințe sociale pentru a susține un nou guvern al său, relatează Reuters.

Sanchez, care asigură interimatul funcției după alegerile parlamentare neconcludente din luna iulie, a demarat miercuri negocierile cu Yolanda Diaz, șefa partidului „Sumar”, care ocupă și funcția de ministru al muncii în cabinetul său.

Regele Felipe al Spaniei l-a desemnat marți pe Sanchez să încerce să formeze o majoritate parlamentară care să îi susțină guvernul, după ce dreapta condusă de Alberto Núñez Feijóo nu a reușit să facă acest lucru.

Partidul Popular spaniol condus de Feijóo a câștigat alegerile parlamentare, fără a obține însă majoritatea necesară pentru a-și trece guvernul prin parlament.

Pentru ca Sanchez, care conduce Spania din 2018, să își asigure un nou mandat, el are nevoie de voturile „Sumar” și ale partidelor naționaliste catalane și basce.

„Singurul scenariu pe care îl vedem este o nouă înțelegere privind coaliția guvernamentală. Însă nu va fi de ajuns orice înțelegere, ea trebuie să fie ambițioasă”, a declarat Nacho Alvarez, purtătorul de cuvânt al „Sumar”, după prima rundă de negocieri cu Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol condus de Pedro Sanchez.

Pedro Sanchez, în fața unor negocieri dificile cu partenerii săi de stânga și separatiștii catalani

Alvarez a precizat că încă există neînțelegeri privind „aspectele sociale și legate de muncă” și că partidul său a solicitat, printre altele, mai puține ore de muncă, promovarea echilibrului între aceasta și viața de familie și acces mai bun la locuințe cu prețuri reduse.

Separatiştii catalani, a căror susţinere este esenţială pentru ca un nou guvern socialist să obţină votul de încredere, cer în schimb o măsură de amnistie foarte controversată pentru politicienii condamnaţi sau anchetaţi în urma tentativei de secesiune a Cataloniei din 2017.

​Carles Puigdemont, liderul separatiștilor catalani, i-a cerut lui Sanchez luna trecută o „lege de amnistie” şi abandonarea tuturor acțiunilor de urmărire în justiție.

El a subliniat că orice sprijin din partea formaţiunii sale va necesita concesii semnificative ale socialiştilor lui Sanchez, în caz contrar urmând ca spaniolii să meargă din nou la urne. Puigdemont a cerut Spaniei să respecte legitimitatea mişcării de independenţă catalane, să creeze un mecanism care să recunoască şi să garanteze aplicarea acordurilor convenite, precum şi să renunţe la acţiunile penale împotriva mişcării pro-independenţă.

„Fiţi pregătiţi pentru alegeri, dar şi pentru negocieri care s-ar putea sfârşi cu un acord istoric” privind viitorul Cataloniei, care, potrivit lui, ar trebui să treacă prin organizarea unui referendum de autodeterminare. „Noi nu am îndurat în toţi aceşti ani doar pentru a salva o legislatură”, a subliniat Puigdemont, aflat în exil în Belgia din 2018.

Dacă niciun candidat nu va reuși să își asigure majoritatea parlamentară până pe 27 noiembrie, spaniolii vor fi chemați iar la urne într-o nouă rundă de alegeri parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024