Parolele par un detaliu banal în viața digitală, dar pot fi cheia vulnerabilității atunci când sunt alese greșit. Potrivit specialiștilor de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), foarte mulți români comit o greșeală gravă atunci când își creează parole pentru conturile de pe Facebook, TikTok, Instagram sau alte platforme online.
Un mit des întâlnit este că o parolă lungă oferă automat siguranță. Specialiștii explică însă că lungimea nu este totul.
Parolele lungi nu sunt suficiente
O parolă trebuie să fie complexă, unică pentru fiecare cont și gestionată printr-un manager de parole.
„O parolă lungă nu este, de una singură, o garanţie a securităţii. Parolele trebuie să fie complexe, unice pentru fiecare cont şi, ideal, gestionate printr-un manager de parole”, a explicat DNSC, potrivit news.ro.
Mulți utilizatori folosesc aceeași parolă pentru mai multe platforme, ceea ce poate avea efecte de domino. Dacă unul dintre conturi este compromis, toate celelalte devin automat vulnerabile. Mai mult, parolele simple sau previzibile cum ar fi „parola123”, pot fi ușor sparte prin atacuri de tip „brute force”, în care hackerii testează automat combinații comune până găsesc una validă.
„O parolă bună este doar primul pas. Securitatea reală vine dintr-o combinaţie de practici inteligente şi instrumente de protecţie”, au subliniat experții de la DNSC.
Ce este un manager de parole și cum te ajută
O altă problemă este stocarea parolelor în fișiere nesecurizate, note salvate în telefon sau emailuri personale. Aceste obiceiuri expun utilizatorii unui risc suplimentar de furt de date.
Un manager de parole este un instrument digital care stochează, gestionează și generează parole sigure, astfel încât să nu mai fie nevoie să le reții pe toate. Acesta le salvează într-un seif criptat și sincronizează accesul pe toate dispozitivele tale. De asemenea, poate crea automat parole unice pentru fiecare cont, evitând riscul de duplicare.
„Securitatea începe cu o parolă bună. Sau mai bine, cu un manager de parole. Ţii minte parolele pentru toate conturile? Sunt toate diferite şi complexe? Probabil că nu… iar asta poate fi un risc”, au avertizat cei de la DNSC.
Când este combinat cu autentificarea multifactor, un manager de parole devine una dintre cele mai eficiente metode de protejare a conturilor online.