Prima pagină » Sanatate » Parodontoza, o afecţiune tot mai întâlnită! Iată câteva tratamente naturiste care îţi vin în ajutor

Parodontoza, o afecţiune tot mai întâlnită! Iată câteva tratamente naturiste care îţi vin în ajutor

22 aug. 2022, 15:01,
în Sanatate

Parodontoza este o boală întâlnită la tot mai mulți oameni. Iată cum se manifestă, din ce cauze apare și ce tratamente naturiste să folosești, pentru a o combate.

Parodontoza reprezintă o afecțiune inflamatorie a gingiilor, și nu a dinților, așa cum se crede în popor. Aceasta se manifestă printr-o degenerare a parodonțiului, țesut prin care sunt fixați dinții în osul maxilarelor. Lăsată netratată, boala poate duce la retracția gingiilor, la dezvelirea accentuată a dinților și, apoi, la căderea lor.

De regulă, boala parodontală este cauzată de flora microbiană din cavitatea bucală. Tocmai din acest motiv, este extrem de important să ai o igienă riguroasă, care să se bazeze pe curățarea zilnică a dinților și a cavității bucale.

Afecțiunea debutează cu gingivită, parodontită superficială și, în final, ajunge la parodontită profundă. Inițial, gingia se inflamează și își schimbă culoarea în roșu violaceu. Apoi, apar durerile, senzația de prurit gingival și sângerările la periaj. În această etapă (gingivita), boala poate fi oprită printr-o igienă riguroasă și controale regulate la medicul stomatolog.

Paradontoza și tratamentele naturiste

Parodontoza se tratează, de cele mai multe ori, cu aplicări locale de antiinflamatoare și antibiotice. Uneori, însă, se intervine și chirurgical.

Din fericire, există și remedii naturiste, care să încetinească evoluția bolii. Acestea trebuie folosite în paralel cu o igienă orală corespunzătoare. Iată care sunt cele mai eficiente.

Hreanul

Fie că este folosit crud, fie sub formă de tinctură, hreanul este extrem de util în tratarea parodontozei. Poți să mănânci, în fiecare zi, rădăcină de hrean sau să îți clătești gura cu tinctură diluată (20 de picături la un pahar cu apă). Poți, chiar, să îți masezi gingiile cu această soluție.

hrean răzuit

Fie că este folosit crud, fie sub formă de tinctură, hreanul este extrem de util în tratarea parodontozei.

Frunzele de măselariță

Dacă faci gargară cu decoct din frunze de măselariță, poți spune adio bolii parodontale. Tratamentul trebuie să dureze 7 zile și, apoi, să fie reluat după șase luni. Mare atenție, însă! Măselarița este o plantă periculoasă și, când îți clătești gura, ai grijă să nu înghiți soluția.

flori si frunze de maselarita

Dacă faci gargară cu decoct din frunze de măselariță, poți spune adio bolii parodontale.

Propolisul

Trebuie să mesteci aproximativ cinci grame de propolis în fiecare zi, apoi să înghiți. Procedează astfel până când simptomele generate de parodontoză dispar.

bucati de propolis intr-o lingura de lemn

Trebuie să mesteci aproximativ cinci grame de propolis în fiecare zi, apoi să înghiți.

Uleiul de susan

Uleiul de susan este un alt remediu eficient pentru ținerea sub control a parodontozei. Acesta se folosește seara, înainte de culcare, astfel: după ce te-ai spălat pe dinți, pune două-trei picături pe un deget și masează gingiile. Repetă tratamentul în fiecare seară, timp de trei luni. La fel poți proceda și cu uleiul de măsline, deoarece acesta ajută la atenuarea durerilor și la cicatrizarea rănilor.

ulei de susan intr-o sticla transparenta

Uleiul de susan este un alt remediu eficient pentru ținerea sub control a parodontozei.

Paradontoza: Tratament naturist pe bază de scoarță de stejar

Prepară un decoct din scoarță de stejar (circa 4-5 linguri la o cană de apă) și fă gargară în fiecare seară. Acest remediu te va ajuta să ții sub control boala parodontală.

Nu în ultimul rând, foarte bun este și remediul pe bază de bicarbonat de sodiu, suc de lămâie și ulei de cocos. Cu ajutorul acestuia, parodontoza ar trebui să dispară în 30 de zile.

un stejar inalt

Prepară un decoct din scoarță de stejar (circa 4-5 linguri la o cană de apă) și fă gargară în fiecare seară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025