Prima pagină » International » Parlamentul Ucrainei a numit astăzi un nou ministru de Externe. Cine îl înlocuiește de Dmitro Kuleba
Parlamentul Ucrainei a numit astăzi un nou ministru de Externe. Cine îl înlocuiește de Dmitro Kuleba

Parlamentul Ucrainei a numit astăzi un nou ministru de Externe. Cine îl înlocuiește de Dmitro Kuleba

05 sept. 2024, 17:00,
în International

Parlamentul Ucrainei l-a aprobat joi, 5 septembrie, pe Andrii Sîbiga ca noul ministru de Externe, înlocuindu-l pe Dmitro Kuleba, într-o amplă restructurare guvernamentală, cea mai semnificativă de la începutul invaziei ruse, conform surselor AFP și Reuters.

Deputatul Iaroslav Jelezniak a anunțat că Sîbiga a fost numit în această funcție cu 258 de voturi în favoare. Tot joi, Rada Supremă a acceptat demisia lui Kuleba cu 240 de voturi, minimul necesar fiind de 226. Jelezniak a confirmat și pe contul său de Telegram că parlamentul l-a eliberat pe Kuleba din funcție, informația fiind susținută de alți parlamentari, conform Agerpres.

Dmitro Kuleba și-a depus cererea de demisie

Dmitro Kuleba, în vârstă de 43 de ani, nu a fost prezent la ședința parlamentului în momentul votului. Potrivit unor surse politice citate de AFP, demisia acestuia ar fi fost solicitată de președinție, într-un efort de a spori controlul asupra Ministerului Afacerilor Externe.

Șeful grupului parlamentar majoritar, David Arahamia, a anunțat marți că președintele Volodimir Zelenski l-a propus pe Sîbiga, actual ministru adjunct de externe și fost consilier prezidențial, pentru această funcție.

Zelenski a motivat schimbările guvernamentale prin necesitatea de a aduce o „energie nouă” în cadrul executivului. Restructurarea include înlocuirea a peste 10 membri ai guvernului, inclusiv a altor miniștri, vicepremieri și șeful Fondului Bunurilor Statului, responsabil cu privatizările.

Andrii Sîbiga, în vârstă de 49 de ani, este mai puțin cunoscut publicului larg, dar este considerat o figură importantă în diplomația ucraineană. A fost ambasador în Turcia între 2016 și 2021. Se vehiculează că lui Dmitro Kuleba i-ar putea fi oferită o funcție importantă legată de integrarea Ucrainei în NATO, obiectivul strategic al Kievului.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, l-a contactat pe Kuleba pentru a-i exprima recunoștința și prietenia sa, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Kuleba a jucat un rol cheie de la începutul războiului, cerând sprijin occidental și încercând să câștige susținerea țărilor din Africa și Asia, curțate de Moscova.

Zelenski a subliniat încă din luna martie că alte schimbări guvernamentale ar putea avea loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *