Prima pagină » International » Parlamentul European are un nou preşedinte. Cine este Roberta Metsola – UPDATE
Parlamentul European are un nou preşedinte. Cine este Roberta Metsola - UPDATE

Parlamentul European are un nou preşedinte. Cine este Roberta Metsola – UPDATE

18 ian. 2022, 10:39,
în International

Astăzi, 18 ianuarie 2022, Parlamentul European s-a reunit în sesiune plenară la Strasbourg pentru a îşi alege noul preşedinte pentru următorii doi ani şi jumătate. De precizat faptul că cele mai mari şanse avându-le eurodeputată malteză Roberta Metsola, membră a grupului Partidului Popular European (PPE), relatează dpa.

Funcţia a fost deţinută de italianul David Sassoli, care a murit în urmă cu o săptămână la vârsta de 65 de ani, la centrul oncologic din Aviano, în Italia, Acesta fusese spitalizat în data de 26 decembrie 2021 ca după ce a suferit ”complicaţii grave cauzate de o disfuncţie a sistemului imunitar”. Mandatul lui Sassoli se încheia în această lună, la jumătatea legislaturii de cinci ani a Parlamentului European.

UPDATE: Membră a grupului Partidului Popular European, Roberta Metsola, a fost aleasă preşedinte al PE cu 458 de voturi pentru din 616 exprimate.

Roberta Metsola, favorită pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European

Reamintim faptul că David Sassoli a fost ales preşedinte al Parlamentului European în anul 2019 cu sprijinul principalelor două familii politice europene – PPE şi S&D – şi al eurodeputaţilor din grupul Renew Europe.

Roberta Metsola, în vârstă de 43 de ani, este favorita pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European. Dacă va fi aleasă astăzi ar deveni cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie. Ea asigură preşedinţia interimară a Parlamentului, în calitate de primul vicepreşedinte în ordinea precedenţei.

Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Parlamentului European sunt Sira Rego (grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică), Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor).

Cum este ales preşedintele Parlamentului European

Candidaţii pentru postul de preşedinte pot fi propuşi fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputaţi care atinge aşa-numitul prag redus, şi anume 1/20 din deputaţi, sau 36 din 705 deputaţi atunci când sunt ocupate toate locurile. Candidaţii pot fi propuşi sau retraşi înaintea fiecărei runde de vot.

Preşedintele PE este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu. Din cauza pandemiei de COVID-19, votul se va desfăşura de la distanţă. Dacă niciun candidat nu este ales după al treilea tur de scrutin, cei doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi în cadrul acestui tur de scrutin participă la un al patrulea şi ultim vot, după care candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câştigător.

Rezultatul unui eventual al doilea tur va fi anunţat în plen la ora locală 13:00 (12:00 GMT), la ora 16:30 (15:30 GMT) dacă va avea loc un al treilea tur, şi la 18:30 (17:30 GMT) dacă va fi necesar un al patrulea tur.

Politicienii români și-au exprimat regretul după ce David Sassoli a decedat

La aflarea veștii morții italianului David Sassoli, mai mulţi politicieni români au transmis un mesaj de condoleanţe. Marcel Ciolacu, președintele PSD, premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis și-au exprimat regretul.

„Europenii au pierdut un lider dedicat valorilor democratice și un constructor devotat al Europei Unite. În numele meu și al Guvernului transmit sincere condoleanțe familiei Președintelui Parlamentului European, omului politic și jurnalistului David Sassoli”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.

„Sunt profund întristat de moartea subită a lui David Sassoli. Am pierdut un prieten și un susținător puternic al #România și al unei Europe sociale. Condoleanțe celor dragi lui”, a scris și Marcel Ciolacu.

„Profund întristat de moartea lui David Sassoli. A fost prietenul României și un lider care a luptat pentru valorile și principiile europene. Moștenirea să europeană va dăinui. Gândurile mele sunt îndreptate către familia lui”, a postat Iohannis pe contul de Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *