Prima pagină » International » Parlamentul European a ales un nou vicepreședinte în locul Evei Kaili, respectiv pe socialistul luxemburghez Marc Angel
Parlamentul European a ales un nou vicepreședinte în locul Evei Kaili, respectiv pe socialistul luxemburghez Marc Angel

Parlamentul European a ales un nou vicepreședinte în locul Evei Kaili, respectiv pe socialistul luxemburghez Marc Angel

18 ian. 2023, 19:21,
în International

Parlamentul European l-a ales miercuri în funcția de vicepreședinte pe socialistul luxemburghez Marc Angel în locul grecoaicei Eva Kaili, arestată într-un dosar de corupție, relatează AFP.

Parlamentul European are paisprezece vicepreședinți, cărora președintele, în prezent Roberta Metsola, le deleagă anumite misiuni, și care pot conduce dezbateri și ședințe de vot.

Parlamentul European a ales un nou vicepreședinte în locul Evei Kaili

Într-un vot secret desfășurat în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, Marc Angel, 59 de ani, europarlamentar din 2019 (grupul S&D, stânga), a fost numit vicepreședinte cu 307 de voturi, majoritatea absolută, în al doilea tur de scrutin.

La câteva zile după arestarea în Belgia a Evei Kaili, acesteia i-au fost retrase de către Parlamentul European atribuțiile de vicepreședinte și a fost exclusă din grupul S&D.

Cea care este totuși încă europarlamentar este suspectată, ca și soțul ei asistent parlamentar și fost europarlamentar, că a primit sute de mii de euro de la Qatar pentru a influența poziția luată de Parlamentul European față de emirat, care neagă orice act de corupție.

Marc Angel a candidat alături de italianca Annalisa Tardino

Deputat de multă vreme în parlamentul luxemburghez, Marc Angel a candidat alături de italianca Annalisa Tardino (grupul Identitate și Democrație, de extremă dreapta), care a obținut 185 de voturi, și ecologista franceză Gwendoline Delbos-Corfield (98 de voturi).

Primul grup parlamentar, PPE (dreapta) și al treilea, Renew (centriști și liberali), nu și-au prezentat un candidat în cadrul unui acord politic privind repartizarea anumitor funcții politice între partide.

Aleșii francezi ai grupului PPE și-au exprimat regretul că respectul pentru acest vechi acord politic vine înaintea dorinței de sancționare a grupului S&D, din care făceau parte aleșii din centrul Qatargate.

„Ni se pare total de neconceput să dăm astăzi cecuri în alb acestui grup”, a declarat François-Xavier Bellamy, în numele celor opt deputați francezi ai PPE, referindu-se la „necesitatea unei pauze” după izbucnirea scandalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *