Prima pagină » International » Parlamentul din Ucraina a adoptat o lege controversată: Biserica Ortodoxă pro-rusă va fi interzisă
Parlamentul din Ucraina a adoptat o lege controversată: Biserica Ortodoxă pro-rusă va fi interzisă

Parlamentul din Ucraina a adoptat o lege controversată: Biserica Ortodoxă pro-rusă va fi interzisă

20 aug. 2024, 16:40,
în International

Legea interzice orice activitate a organizațiilor religioase care au legături cu Rusia. Aceste prevederi legale vor intra în vigoare în 30 de zile, iar din acel moment Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei, va avea la dispoziție nouă luni pentru a întrerupe orice legătură cu biserica rusă, potrivit Kyiv Independent.

Legea permite interzicerea organizațiilor religioase „afiliate” Moscovei printr-o decizie judecătorească.

Pe lângă biserica subordonată Patriarhiei Moscovei, mai există și Biserica Ortodoxă a Ucrainei, o biserică autocefală înființată în 2018, care este în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.

Clerul bisericii subordonate Moscovei a fost suspectat de legături și simpatii față de Rusia pe parcursul întregului război, iar numeroși clerici, inclusiv episcopi și alți lideri de rang înalt, au fost acuzați de colaborare cu Rusia și de justificarea agresiunii ruse.

Procesul legislativ a fost marcat de controverse

Inițial, proiectul de lege a fost introdus în parlament în ianuarie 2023, la scurt timp după ce forțele de securitate au descoperit propagandă rusă, pașapoarte rusești și literatură xenofobă în incintele bisericii în urma unor percheziții extinse.

Legea a fost adoptată marți, 20 august, cu votul a 265 de parlamentari ucraineni, în timp ce 29 de deputați au votat împotrivă, dintre care 17 aparțineau partidului „Platforma pentru viață și pace”, un succesor al unui grup parlamentar pro-rus desființat.

Procesul legislativ a fost marcat de controverse. Luna trecută, deputații din opoziție au blocat tribuna parlamentului după ce partidul de guvernământ a evitat să aducă proiectul în discuție.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a afirmat că a respectat întotdeauna legislația ucraineană și că a rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, principala organizație religioasă din Rusia, care este un aliat apropiat al regimului lui Vladimir Putin.

Această afirmație a fost criticată pe scară largă în Ucraina ca fiind un gest simbolic și lipsit de substanță, nefiind respectate procedurile corespunzătoare, și este ignorată de biserica rusă.

Propaganda rusă a încercat să descrie măsurile guvernului împotriva bisericii afiliate Moscovei ca fiind o „persecuție a creștinilor”, o narațiune adoptată de mulți critici ai Ucrainei din SUA.

În Ucraina, creștinismul ortodox rămâne cea mai răspândită și liber practicată religie, în timp ce măsurile împotriva bisericii sunt motivate de dovezi ale colaborării acesteia cu Rusia.

Deși odinioară un grup religios dominant în Ucraina, în ultimii ani multe comunități ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene au trecut la biserici independente, în special la Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`