Ieri, 14 martie, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat un proiect de lege prin care este incriminată instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică.
Legea adoptată luni de Camera Deputaților a stârnit îngrijorarea societății civile privind pericolele la adresa libertății de exprimare. Specialiștii spun că modificările pot deschide calea către abuzuri, dar acestea erau posibile și până acum într-o formă sau alta.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/incriminata-instigarea-la-ura-1-1200x1200.png)
Parlamentarii USR vor să sesizeze Curtea Constituțională a României
Parlamentarii USR vor să sesizeze Curtea Constituțională a României
Deputatul Mihai Badea a declarat că parlamentarii USR vor sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la proiectul de lege în cauză. Proiectul de lege avea ca scop inițial punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc.
Totuși, un amendament introdus în Senat incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la 3 ani, a declarat Mihai Badea (USR), membru în Comisia Juridică.
„Ce înțelegeți prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice? Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței. Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/incriminata-instigarea-la-ura-1.jpg)
Deputatul Mihai Badea a declarat că parlamentarii USR vor sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la proiectul de lege în cauză
Deputatul USR mai arată că ”în timp ce într-o țară vecină se luptă și se moare pentru libertate și democrație, coaliția PSD-PNL-UDMR adoptă o lege care ne apropie de Rusia, unde simpla referire la conflictul sângeros din Ucraina ca fiind un război în toată regula poate conduce la 15 ani de închisoare”.
După ce Parlamentul a adoptat proiectul, acesta merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/incriminata-instigarea-la-ura-1-1-1200x666.webp)
După ce Parlamentul a adoptat proiectul, acesta merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare
Cum s-a ajuns la proiectul de lege prin care este incriminată instigarea la ură
Camera Deputaților a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege 134/2021 care incriminează instigarea la violență, ură și discriminare împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane, inclusiv pe motiv de apartenență politică. Pedepsele sunt între 6 luni și 3 ani de închisoare sau amendă.
Inițiator a fost Guvernul României, pentru transpunerea deciziei-cadru a Consiliului JAI din 28 noiembrie 2008.
Proiectul de acum este, de fapt, cel de anul trecut și care a fost contestat cu succes de către președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională, pe motiv că lipsesc din actul normativ criteriile în urma cărora va fi incriminată o astfel de infracţiune.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/incriminata-instigarea-la-ura-2.jpg)
Legea adoptată luni de Camera Deputaților a stârnit îngrijorarea societății civile privind pericolele la adresa libertății de exprimare
Forma adoptată de Senat pe 17 noiembrie includea o sintagmă, care a fost ulterior eliminată
Acesta s-a întors la Senat, iar articolului 369 din Legea 286/2009 a fost completat cu un articol deja existent din Codul Penal: articolul 77, care prevede circumstanțele agravante. Amendamentul deputatului de la Partida Romilor l-ar fi vizat direct inclusiv pe primul ministru Nicolae Ciucă, acuzat în ianuarie 2022 că și-a plagiat lucrarea de doctorat susținută în 2003.
În plus, în forma adoptată de Senat pe 17 noiembrie a apărut sintagma „ori pentru alte criterii de acelaşi fel”, în articolul în care erau enumerate criteriile privind incitarea la violență, ură sau discriminare, sintagmă care a fost eliminată de Camera Deputaților prin votul de luni.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/incriminata-instigarea-la-ura-3-1200x769.jpg)
Specialiștii spun că modificările pot deschide calea către abuzuri, dar acestea erau posibile și până acum într-o formă sau alta