Prima pagină » Actualitate » Parlamentarii români au trimis o scrisoare deschisă omologilor olandezi: „România îndeplinește toate criteriile de aderare la Schengen”

Parlamentarii români au trimis o scrisoare deschisă omologilor olandezi: „România îndeplinește toate criteriile de aderare la Schengen”

11 nov. 2022, 13:11, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Vineri, 11 noiembrie 2022, grupul parlamentar de prietenie cu Olanda a transmit într-o scrisoare deschisă că România este „pe deplin pregătită” pentru aderarea la Schengen, de aceea o nouă amânare ar fi „nejustificata” şi ar produce „pierderi de timp şi resurse”. O scrisoarea în acest sens a fost scrisă şi de parlamentarii bulgari.

Spaţiul Schengen este o politică adoptată a Uniunii Europene prin care statele membre elimină toate tipurile de control la frontierele reciproce. În prezent, toate statele membre al UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spaţiul Schengen.

Parlamentarii români au trimis o scrisoare deschisă omologilor olandezi

O scrisoare a fost adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români, membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Tarilor de Jos, unde se menţionează că încă din 2011, România indeplindeste toate condiţiile.

„În condiţiile în care România îndeplineşte, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen – securizarea graniţelor, a aeroporturilor şi porturilor româneşti – amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetăţenii români şi companiile româneşti, cărora le produc pierderi de timp şi resurse, cât şi fluiditatea circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică europeană”, se arată în scrisoarea adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români, membri ai grupului, semnată de către deputatul Viorel Băltăreţu, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos.

Totodată, în scrisoare se menţionează şi despre schimburile comerciale romano- engleza care ar putea fi afectate în cazul unei amânări de aderare a României la spaţiul Shengen.

„În 2021, valoarea importurilor din Olanda s-a ridicat la aproape 4 miliarde de euro (exporturile româneşti au avut o valoare de 2,5 miliarde de euro în acelaşi an). În plus, Olanda este în topul investitorilor străini în România”, au subliniat parlamentarii.

Semnatarii documentului au mai menţionat ca, în contextul invaziei în Ucraina, România are un rol important în menţinerea securităţii şi stabilităţii Uniunii, atât în domeniul militar, cât şi economis şi social. Mai mult, România şi-a confirmat rolul de garant al securităţii granitelor spaţiului Schengen.

„În ultimele luni, România şi-a exprimat voluntar deschiderea de a primi o delegaţie de experţi europeni pentru actualizarea gradului de conformitate cu standardele aquis-ului Schengen. Concluzia unanimă a acestora a fost că România este în mod clar pe deplin pregătită de aderare. În încheierea scrisorii, membrii Grupului de prietenie cu Olanda îşi exprimă disponibilitatea unei întâlniri la nivel inter-parlamentar în care să aibă posibilitatea de a susţine argumentele în favoarea accesului României la Schengen”, a mai transmis scrisoarea parlamentarilor români.

Europarlamentarii bulgari i-au cerut Olandei să nu blocheze aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Europarlamentarii bulgari i-au cerut Olandei să nu blocheze aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Solicitarea acestora a fost transmisă într-o scrisoare oficială către premierul şi Parlamentul olandez. Anterior, Consiliul Uniunii Europene a adoptat calendarul pentru decizia de aderare a României și Bulgariei la Schengen.

Europarlamentarii bulgari au semnat un document prin care se solicita ca Ţările de Jos să ţină cont de evaluarea Comisiei Europene şi de rezoluţiile Parlamentului European, în contextul aderării României şi Bulgariei să adere la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.

„Deciziile privind extinderea Schengen nu trebuie plasate în strânsă dependenţă de agenda naţională a unui stat membru. Este oportun să fie abordate obiectiv din punctul de vedere al acquis-ului Schengen şi al perspectivelor UE ca spaţiu de solidaritate şi liberă circulaţie”, se subliniază în scrisoarea, semnată de europarlamentarii bulgari.

Vă aducem aminte că Consiliul UE, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru România, Bulgaria şi Croaţia. Majoritatea eurodeputaţilor au îndemnat statele membre să recunoască că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen.

Așadar, în contextul în care europarlamentarii bulgari au cerut Olandei să nu nu blocheze aderarea, parlamentarii români au trimis o scrisoare deschisă omologilor olandezi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *