Pârjoalele moldovenești de porc sunt unele dintre cele mai consumate preparate pe bază de carne. Sunt ușor de făcut și sunt delicioase, însă trebuie să respecți niște pași ca să iasă moi la interior și crocante la exterior.
Secretul unor pârjoale pufoase stă în două aspecte: carnea folosită și agentul de afânare. Cele mai bune și pufoase pârjoale se fac din carne de porc mai grasă, cu minim 30% grăsime, pentru că pe măsură ce scădem grăsimea din carne sau folosim carne slabă de vită, pui sau curcan, acestea vor fi mai dense și mai tari.
Rețeta pentru pârjoale moldovenești din carne de porc
În ceea ce privește agentul de afânare poate fi reprezentat de miez de pâine înmuiat în lapte sau apă, de pesmet amestecat cu lapte sau de legume rase, precum cartofi, morcovi, dovlecei.
Nu există o rețetă fixă de pârjoale și fiecare gospodină le prepară așa cum a învățat în casă, cu sau fără ceapă, cu anumite verdețuri, mărar sau pătrunjel, cu mai mult sau mai puțin usturoi, cu cimbru uscat, chimen sau boia.
De asemenea, pârjoalele se pot porționa și modela la diferite dimensiuni și forme, se pot tăvăli sau nu prin făină sau pesmet și se pot prăji clasic în ulei sau se pot coace la cuptor. Puteți încerca și niște chifteluțe de dovlecei, dacă este perioada postului.
Din 600 gr de carne tocată de porc se pot face 16 pârjoale de mărime medie. Puteți să le faceți mai mari sau mai mici, ideea este că ele ar trebui să iasă egale pentru că așa se vor prăji cum trebuie.
Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 600 gr carne de porc cu minim 30% grăsime, puteți folosi pulpă cu grăsime, ceafă, piept de porc, 120 gr miez de pâine, 2 ouă, 1 linguriță rasă de sare, ½ linguriță piper măcinat, ½ linguriță semințe de chimen, ½ linguriță de cimbru uscat, 4 – 5 căței de usturoi, 1 ceapă mică, 1 linguriță rasă de paprica, o mână de verdeață, pesmet și ulei de prăjit.
Indicații de preparare
Carnea tocată și pâinea înmuiată în lapte sau apă, apoi stoarsă se pun într-un bol încăpător. Apoi se adaugă și ouăle, pentru ca mai apoi să se frământe bine carnea. Indicat ar fi să se lucreze cu mâna curată sau cu un robot de bucătărie, însă în niciun caz cu o lingură sau un tel.
Se condimentează apoi cu sare, piper negru proaspăt măcinat, un pic de paprica care dă arome și culoare frumoasă, niște chimen, cimbru și usturoi dat prin presă.
Se poate adăuga și o ceapă tocată fin, astfel veți avea o rețetă sănătoasă și rapidă. Se continuă frământarea aluatului până de omogenizează compoziția, apoi, la final se pune verdeața tocată mărunt.
Dacă vă doriți ca pârjoalele să iasă egale, puteți folosi o lingură pentru înghețată, în acest fel se obțin pârjoluțe identice de circa 60 gr bucata. Se formează chiftelele cu lingura, apoi le modelați cu palmele unse cu puțin ulei.
Pârjoalele astfel formate se dau prin pesmet sau făină, astfel că puneți ingredientul ales într-un bol, puneți câteva pârjoale și scuturați bolul de câteva ori până de acoperă uniform cu pesmet.
Dacă vreți să coaceți pârjoalele de porc la cuptor nu le mai dați prin nimic deoarece vor arăta groaznic, făina sau pesmetul nu se vor rumeni deloc și vor forma o crustă tare, albicioasă.