Prima pagină » Culinar » Pârjoale moldovenești din carne de porc. Care este ingredientul care le face pufoase?

Pârjoale moldovenești din carne de porc. Care este ingredientul care le face pufoase?

24 oct. 2024, 09:35,
Redacția BZI în Culinar

Pârjoalele moldovenești de porc sunt unele dintre cele mai consumate preparate pe bază de carne. Sunt ușor de făcut și sunt delicioase, însă trebuie să respecți niște pași ca să iasă moi la interior și crocante la exterior.

Secretul unor pârjoale pufoase stă în două aspecte: carnea folosită și agentul de afânare. Cele mai bune și pufoase pârjoale se fac din carne de porc mai grasă, cu minim 30% grăsime, pentru că pe măsură ce scădem grăsimea din carne sau folosim carne slabă de vită, pui sau curcan, acestea vor fi mai dense și mai tari.

Rețeta pentru pârjoale moldovenești din carne de porc

În ceea ce privește agentul de afânare poate fi reprezentat de miez de pâine înmuiat în lapte sau apă, de pesmet amestecat cu lapte sau de legume rase, precum cartofi, morcovi, dovlecei.

Nu există o rețetă fixă de pârjoale și fiecare gospodină le prepară așa cum a învățat în casă, cu sau fără ceapă, cu anumite verdețuri, mărar sau pătrunjel, cu mai mult sau mai puțin usturoi, cu cimbru uscat, chimen sau boia.

De asemenea, pârjoalele se pot porționa și modela la diferite dimensiuni și forme, se pot tăvăli sau nu prin făină sau pesmet și se pot prăji clasic în ulei sau se pot coace la cuptor. Puteți încerca și niște chifteluțe de dovlecei, dacă este perioada postului.

Din 600 gr de carne tocată de porc se pot face 16 pârjoale de mărime medie. Puteți să le faceți mai mari sau mai mici, ideea este că ele ar trebui să iasă egale pentru că așa se vor prăji cum trebuie.

Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 600 gr carne de porc cu minim 30% grăsime, puteți folosi pulpă cu grăsime, ceafă, piept de porc, 120 gr miez de pâine, 2 ouă, 1 linguriță rasă de sare, ½ linguriță piper măcinat, ½ linguriță semințe de chimen, ½ linguriță de cimbru uscat, 4 – 5 căței de usturoi, 1 ceapă mică, 1 linguriță rasă de paprica, o mână de verdeață, pesmet și ulei de prăjit.

Indicații de preparare

Carnea tocată și pâinea înmuiată în lapte sau apă, apoi stoarsă se pun într-un bol încăpător. Apoi se adaugă și ouăle, pentru ca mai apoi să se frământe bine carnea. Indicat ar fi să se lucreze cu mâna curată sau cu un robot de bucătărie, însă în niciun caz cu o lingură sau un tel.

Se condimentează apoi cu sare, piper negru proaspăt măcinat, un pic de paprica care dă arome și culoare frumoasă, niște chimen, cimbru și usturoi dat prin presă.

Se poate adăuga și o ceapă tocată fin, astfel veți avea o rețetă sănătoasă și rapidă. Se continuă frământarea aluatului până de omogenizează compoziția, apoi, la final se pune verdeața tocată mărunt.

Dacă vă doriți ca pârjoalele să iasă egale, puteți folosi o lingură pentru înghețată, în acest fel se obțin pârjoluțe identice de circa 60 gr bucata. Se formează chiftelele cu lingura, apoi le modelați cu palmele unse cu puțin ulei.

Pârjoalele astfel formate se dau prin pesmet sau făină, astfel că puneți ingredientul ales într-un bol, puneți câteva pârjoale și scuturați bolul de câteva ori până de acoperă uniform cu pesmet.

Dacă vreți să coaceți pârjoalele de porc la cuptor nu le mai dați prin nimic deoarece vor arăta groaznic, făina sau pesmetul nu se vor rumeni deloc și vor forma o crustă tare, albicioasă.

Bugetul.ro
Hârjoneala dintre Anca Alexandrescu și Victor Ponta continuă. Fostul premier al României i-a transmis un mesaj de la distanță vedetei de la Realitatea TV
redactia.ro
De ce nu a participat Niccușor Dan la Ziua Marinei. Este o premieră în ultimii 10 ani
Bugetul.ro
Legătura lui George Simion cu McDonald's, fast-food-ul „imperialist” deschis în România. Pățania micuțului de 9 ani la începutul anilor 90
a1.ro
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Playtech.ro
Era de aşteptat, nu putea trăi fără el! Anunţul trist despre Nina Iliescu, văduva fostului preşedinte, a sosit. Ce se întâmplă în aceste momente e...
observatornews.ro
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
Playsport.ro
Klaus Iohannis, somat de ANAF să achite aproape un milion de euro pentru casa pe care a pierdut-o în instanță
Evz.ro
România se pregătește pentru o toamnă cu temperaturi neobișnuit de ridicate
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Emmanuel şi Brigitte Macron, vacanţă la plajă! Cei doi nu s-au putut abţine, ce au făcut pe iaht fără să ştie că sunt filmaţi? Preşedintele arată...
Dailybusiness.ro
Zeci de români, țepuiți pentru o vacanță în Zanzibar. Au plătit în jur de 73.000 de euro: „Nu a existat niciodată intenția de a fi organizată”
RomaniaTV
Valentina Pelinel și Borcea, luați la mișto, după ce și-au editat pozele din vacanță în ultimul hal: ''Penibil. Mototolul ăla nu are mâini, tu ești tunată toată
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Ozana Barabancea a slăbit 24 de kg în doar 3 luni! Cum a reușit: Îmbrac hainele fiicei mele. Am renunțat la îmbuibarea de care eram dependentă
redactia.ro
Anunț important de la stat pentru preoți, călugări și călugărițe. Ce nu mai au voie să facă de la 1 septembrie
ego.ro
Șoc pentru toată lumea! Ce se întâmplă acum între Irina și Irinel Columbeanu. Toți sunt emoționați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 august 2025
14 august 2025