Prima pagină » National » Părinții vor suspendarea cursurilor şi trecerea în online din cauza infectărilor cu COVID-19. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației declară că este imposibil
Părinții vor suspendarea cursurilor şi trecerea în online din cauza infectărilor cu COVID-19. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației declară că este imposibil

Părinții vor suspendarea cursurilor şi trecerea în online din cauza infectărilor cu COVID-19. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației declară că este imposibil

08 oct. 2021, 11:47,
BZI.ro, în National

Îngrijoraţi de numărul tot mai mare de infectări cu COVID-19, Federația Națională a Părinţilor Edupart îi solicită ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu închiderea şi trecerea online a şcolilor odată ce o localitate depășește rata de infectare de 6 la mia de COVID-19. În replică, ministrul susţine că acest lucru nu este posibil momentan.

Solicitarea a fost adresată atât Ministerului Educației cât şi Ministerului Sănătății şi vine pe un fond general de îngrijorare din parte părinţilor.

Școlile nu pot respecta toate măsurile de protecție iar acest lucru ar trebui să ducă la suspendarea cursurilor şi trecerii în online

Într-o solicitare adresată celor două ministere, părinţii care alcătuiesc Federația Națională a Părinţilor Edupart consideră că școlile ar trebui să treacă în online dacă indicele de infectare este mai mare de 6 la mia de locuitori. Aceștia menţionează faptul că în aceste momente spitalele sunt suprasolicitate iar şcolile nu pot respecta toate măsurile de protecţie.

Decizia ar urma să fie luată în baza unei solicitări a conducerii școlii și a organizațiilor de părinți și elevi. De asemenea, Edupart le solicită guvernanților să garanteze desfășurarea procesului educațional pentru toți elevii din învățământul preuniversitar. Este vorba despre elevii cu probleme medicale.

În replică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că acest lucru nu este posibil în acest moment: Când vom avea o nouă hotărâre, o vom pune în aplicare”, a spus Cîmpeanu.

Când se pot închide școlile? Iată precizările ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu consideră că școlile se pot închide în momentul în care o localitate intră în carantină şi în momentul în care există o decizie la nivel de județ în acest sens:

„Dacă rata de infectare creşte foarte mult, DSU poate dispune carantinarea localităţii. Prin ordinul de carantinare se precizează şi activităţile care nu se mai pot desfăşura”, a zis ministrul.

„Şcolile se vor închide când prin ordin de carantinare se vor face aceste dispoziţii expres”, a adăugat Cîmpeanu.

Este bine de menţionat faptul că municipiul Iași a intrat, de vineri, în carantină, rata de infectare depășind 7,5 la mia de locuitori. Până în momentul scrierii articolului, autorităţile judeţene nu au luat nicio hotărâre oficială.

 

Când vor ajunge testele noninvazive în școlile din România

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este o chestiune „de zile” până când testele non-invazive pe bază de salivă vor putea fi achiziționate pentru a ajunge în școli și grădinițe, fiind nevoie de 70 de milioane de astfel de teste pentru o testare de două ori pe săptămână, până la finalul semestrului.

„Atât primul ministru cât și ministrul Șănătății au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului ca în cursul zilei de astăzi să elaboreze cernițele de reglementare și cerințele minime de performanță și pentru a le transmite Oficiului național pentru achiziții centralizate. De asemenea, ministerul Educației lucrează tot în cursul zilei de astăzi pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe bază de salivă care sa fie administrate preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactdic din școli și grădinițe.

Întrebat cât va dura această achiziție, ministrul a răspuns că este vorba „de o achiziție de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școala din semestrul întâi un nr de 11 săptămâni; 11 săptămâni, 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, 6,2 milioane teste necesare săptămânal, prin înmulțirea cu 11 rezultă 70 milioane de teste pe bază de salivă. Ministrul a precizat că „ele nu vor fi omologate, ele vor fi autorizate pe baza acestor cerinte minime de performanta și de reglementare”, a transmis ministrul Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *