Prima pagină » Eveniment-Social » Părinții refuză consilierea psihologică la școală: „Nu înțeleg că acest lucru nu presupune recunoașterea unei afecțiuni psihice”
Părinții refuză consilierea psihologică la școală: „Nu înțeleg că acest lucru nu presupune recunoașterea unei afecțiuni psihice”

Părinții refuză consilierea psihologică la școală: „Nu înțeleg că acest lucru nu presupune recunoașterea unei afecțiuni psihice”

27 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași se confruntă cu un fenomen îngrijorător! În cazul în care un elev are nevoie de consiliere psihologică, părinții trebuie, obligatoriu, să fie anunțați, însă, de cele mai multe ori, aceștia refuză

Părinții elevilor refuză procesul de consiliere psihologică

Rolul unui consilier școlar este unul foarte important! Începând cu anul 2023, fiecare unitate de învățământ dispune de câte un consilier școlar care, uneori, se împarte chiar și la o mie de elevi.

Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași, declară faptul că este greu pentru aceștia să se împartă la mai multe unități de învățământ, având norma fragmentată.

„În anul 2023, am primit în Iași 50 de norme pentru consilieri școlari, cel mai mare număr care i s-a acordat unui județ. Ce este drept, este faptul că județul Iași are numărul cel mai mare de școli și de elevi, drept pentru care ne-am străduit, anul trecut, să asociem fiecare școală din rețea cu un consilier școlar. Nu mai există școală, director, diriginte care să nu poată să aibă o conexiune cu un consilier școlar pe care să îl solicite pentru o problemă pe care o constată la clasă. Este un adevăr acela că nu sunt suficienți, este foarte greu să lucreze consilierii care au normă fragmentată la chiar trei unități de învățământ în mediul rural. Pe de altă parte, ceea ce ne bucură foarte mult este că acei consilieri care au intrat pentru prima oară în sistem, anul trecut, nu și-au dorit să plece după acest an experimental, ceea ce înseamnă că s-au creat conexiuni acolo și că le place să își facă profesia”, declară Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași: „Dacă nu le înțeleg nevoile, nici nu îi pot sprijini”

Reprezentanții ISJ Iași se confruntă, în ultimul timp, cu un fenomen îngrijorător. În cazul în care un elev are nevoie de consiliere psihologică, părinții trebuie să fie informați, iar doar cu acordul lor pot fi consiliați.

Cei mai mulți părinți nu sunt de acord cu acest aspect, crezând că dacă copiii lor merg la consilierul școlar, înseamnă că au anumite probleme psihice, situație la care nu doresc să se asocieze.

„Elevii, dacă au o problemă pe care o discută cu dirigintele, recomandarea de a merge la consilierul școlar o face dirigintele, iar lucrurile acestea se întâmplă din ce în ce mai des. Întâlnim însă un alt fenomen, există o condiționare legală ca procesul de consiliere psihologică să fie realizat cu acordul părinților și sunt părinți care nu sunt de acord cu lucrul acesta. Ei nu înțeleg că o consiliere psihologică nu presupune validarea sau recunoașterea unei afecțiuni psihice. Nu despre asta vorbim, ci despre nevoia de a sprijini un copil care ajunge într-un impas școlar sau emoțional, la un moment dat. Aici vorbim despre nivelul de pregătire a părinților și despre mentalități care se schimbă foarte greu, de aceea, când apar astfel de probleme, este greu să îi convingem. De regulă, au nevoie ei însiși, părinții, nevoie de consiliere, ca să poată depăși niște crize, ca mai apoi să ia deciziile corecte pentru copiii lor. Segmentul acesta este de maximă sensibilitate. Când ne întâlnim cu părinți care nu vor sau nu pot să înțeleagă nevoile reale ale copiilor lor și dacă nu le înțeleg nevoile, nici nu îi pot sprijini”, mai spune Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

 

Comentarii
  • ca in povestea cu c i o a r a: rebuturile lor sunt miezul 🙂

  • cum sa faci niste nebuni sa isi piarda mintile? le spui adevarul: ca ei si copchiii lor sunt bolnavi mintal

    • Romanian Psycho

      De acord dar si asa zisii consilieri sunt si mai bolnavi mintal.

      Multi psihologi ar trebui sa fie ei inchisi la balamuc pentru ca sunt complet rupti de realitate si n-au ce cauta printre oamenii normali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024