Părinții nu au voie să își ducă copiii mici în acest loc! Românii care au copii trebuie să fie foarte atenți în cazul în care doresc să participe cu micuții la proteste politice în stradă pentru că pot fi sancționați. Amenzile sunt de 10.000 de lei.
Părinții nu au voie să își ducă copiii în acest loc!
Părinții care au copii mici și doresc să participe cu ei la proteste politice vor putea fi sancționați cu o amendă de până la 10.000 de lei. Acest lucru este ilegal, iar persoana responsabilă ar putea să primească o amendă situată între 5.000 și 10.000 de lei, având în vedere că Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului interzice folosirea copiilor pentru a obține avantaje sau pentru a influența decizii publice.
Legea prevede că părinții pot aduce copii la proteste, atâta timp cât ele sunt pașnice și respectă legea, și nu interzice explicit copiilor să participe. Legea 60/1991 nu impune o limită de vârstă pentru participarea la proteste, iar legea 272/2004 nu interzice prezența acestora la proteste, ci doar că aceștia nu pot fi folosiți pentru câștiguri personale, influențarea deciziilor autorităților sau alte scopuri similare.
Lege nouă pentru copiii cu părinți divorțați
Dacă un cuplu are copii și a ajuns la divorț, noua lege prevede că nicio persoană nu poate împiedica relaţiile personale ale unui copil cu bunicii, fraţii, surorile sau alte persoane cu care a avut o legătură familială, cu excepţia cazurilor în care instanţa decide că există motive serioase care pun în pericol dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului. Înstrăinarea părintească este definită ca o formă de abuz psihologic prin care unul dintre părinţi intenţionat sau cu bună ştiinţă, creează, acceptă sau utilizează situaţii în care copilul începe să manifeste reticenţă sau ostilitate nejustificată sau disproporţionată faţă de unul dintre părinţi.
În situaţia în care unul dintre părinţi împiedică sau afectează negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte, prin încălcarea programului stabilit de instanţă sau convenit cu celălalt părinte, sau refuză să respecte măsurile dispuse, serviciul public de asistenţă socială și, dacă este cazul, direcţiile generale de asistenţă socială și protecţia copilului, la cererea oricăruia dintre părinţi, pot dispune monitorizarea relaţiilor personale ale copilului pe o perioadă de până la 6 luni.
De asemenea, în cazul în care există divergenţe între părinţi cu privire la modul în care să se desfăşoare contactele personale ale copilului, instanţa va stabili un program pe baza vârstei copilului, a nevoilor sale de îngrijire şi educaţie, a intensităţii legăturii afective cu părintele la care nu locuieşte, comportamentului acestuia, existenţei unui caz de înstrăinare părintească şi a altor aspecte relevante în fiecare caz în parte.
După divorț sau separare, părintele care nu locuiește cu copilul trebuie să contribuie financiar la întreținerea acestuia. Conform legii, această obligație se menține până la împlinirea vârstei de 18 ani sau chiar până la 26 de ani, dacă acel copil continuă studiile. Refuzul de a plăti pensia de întreținere poate atrage sancțiuni severe. Neachitarea acesteia timp de trei luni constituie infracțiunea de abandon de familie, sancționată cu închisoare între șase luni și trei ani sau cu amendă. Acțiunea penală poate fi inițiată doar prin plângere prealabilă făcută de celălalt părinte. Dacă părintele debitor își achită datoriile înaintea finalizării procesului penal, instanța poate dispune amânarea sau suspendarea pedepsei, încurajând soluționarea amiabilă a situației.
O lege strică se aplică și părinților care au copii mici și participă cu aceștia la proteste politice în stradă. Părinți por fi amendați cu sume de până la 10.000 de lei.