Părinții elevilor înscriși la Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi, nemulțumiți după ce conducerea unității de învățământ a adaptat orarul elevilor conform noului regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).
Părinții elevilor înscriși la o școală, din Iași, nemulțumiți după ce a fost prelungit programul cu 30 de minute
Mai mulți părinți ai copiilor de clasa a III-a, care învață după-amiaza la Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi, au fost nemulțumiți după ce conducerea școlii a adaptat orarul elevilor la noul ROFUIP.
Constantin Neagu, Președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, filiala Iași, declară faptul că părinții s-au supărat deoarece nu ar fi fost anunțați de această schimbare.
„A fost o situație la o școală de cartier, o școală unde sunt multe clase de învățământ primar de după-amiază. Au fost mărite pauzele de la 10, la 15 minute, iar pe unii părinți îi dă peste cap programul prelungit al elevilor. În loc să iasă la 15:30, ies la 16:00. A fost o oarecare agitație, dar i-am lămurit că nu au ce să facă. Erau câteva cazuri izolate, părinți recalcitranți, dar le-am explicat că nu avem cum să îi ajutăm. Ei s-au supărat mai mult pentru că li s-a părut că a fost impusă treaba aceasta. Adevărul este că nici învățătorii nu comunică bine, încearcă să aplaneze situația, dar unii părinți nu înțeleg. Școala este din cartierul Frumoasa, un cartier cu o populație densă. Nu era o cauză pentru care să fie reclamată conducerea, este o prevedere legală care acoperă orice unitate de învățământ. Probabil că erau unii părinți care voiau să își ia copilul la ora inițială. Erau nemulțumiți că s-a modificat acest program fără să fie consultanți în prealabil. Asta este o problemă, cu consultarea părinților în luarea oricărei decizii. Se creează un val, este îndeajuns ca unu, doi să fie nemulțumiți. Au aceste grupuri de WhatsApp, unde înfloresc lucrurile și le duc într-o zonă exagerată”, declară Constantin Neagu, Președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, filiala Iași.
Prof. Elena Mocanu, directorul Şcolii Gimnaziale „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi, a declarat faptul că a transmis informația către părinți.
„Noi am adaptat orarul conform regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. La învățământul primar, ora este de 45 de minute, pauza, de 15 minute, și o pauză de 20 de minute. Dacă părinții nu au înțeles, eu ce să fac? Clasele I-II învață de dimineață, III-IV, de după-amiază, nu avem cum să îi punem pe toți de dimineață, pentru că școala este mică. Eu, acum, am respectat regulamentul conform cerințelor Ministerului, nu sunt în afara legii. Eu am pus pe grupul școlii, pe site-ul școlii, să îi sun pe fiecare în parte?”, declară prof. Elena Mocanu, directorul Şcolii Gimnaziale „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi.
De 32 de ani, nu a mai fost construită nicio școală în Iași
O problemă mare pe care o confruntă populația municipiului Iași este neconstruirea de școli. Ultima școală construită în municipiul Iași a fost inaugurată în anul 1992. Astfel, de 32 de ani, nu s-a mai mișcat nimic în acest sens.
„Municipalitatea ar trebui să construiască școli, să le mărească, nu neapărat să schimbi topologia cartierului. Sunt multe spații nefolosite, trebuie făcute școli, grădinițe, astfel încât părinții să îi ducă la unități de învățământ lângă casă, să nu mai fie nevoiți să îi ducă în alte cartiere. Ești nevoit să îți duci copilul în alt cartier, asta fiind și o cauză a traficului. În vacanță, se circulă foarte bine și acum, că a început școala, uitați ce s-a întâmplat cu traficul ieșean. Trebuie găsite soluții, acum, construcțiile de școli pot fi mult mai simple, nu mai vorbim de acele construcții temeinice din cărămidă. Pot fi folosite panouri sandwich. Familia ar fi mult mai relaxată dacă ar ști că în zona lor, unde locuiesc, copiii au variantă de a merge la școală măcar până în clasa a VIII-a”, mai spune Constantin Neagu, Președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, filiala Iași.
Populația școlară este în creștere de la un an, la altul în mediul urban, iar părinții sunt nevoiți să îi ducă pe cei mici în alte cartiere, la școală.
„Este o mare problemă, sunt multe școli care încă învață de după-amiază, populația școlară este numeroasă, sălile de clasă sunt puține și apar aceste anomalii. În general, era câte o clasă sacrificată, de obicei, clasa a III-a, care învăța de după-amiază, dar acum înțeleg că sunt și clase de a II-a, de a III-a, a IV-a. În general, clasa a IV-a o lăsai să învețe de dimineață, fiind an terminal, dar ceva s-a întâmplat, populația școlară a crescut, s-au mutat și multe familii din județ în municipiul Iași. E bine până la urmă că sunt mai mulți elevi, dar nu sunt săli, nu sunt școli. În municipiu este o nevoie acută de școli”, adaugă Constantin Neagu, Președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, filiala Iași.
Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi din cartierul Frumoasa este aglomerată, iar elevii claselor III și IV sunt nevoiți să învețe în program de după-amiază.
La aceeasi scoala si unele clase de gimnaziu invata de dupa amiaza.Nici macar nu se face prin rotatie,clasa a cincea preferantiata invata de dimineata pana in clasa a opta,celelalte 2 clase de a cincea sunt in program de dupa amiaza pana in clasa a saptea inclusiv..Ce activitati extra sa faca un copil de 11-12 ani care termina orele la 7 seara?? Ce randament scolar pot avea acesti elevi cand incep orele la 2?? Cand ajung in clasa a opta sunt toti de dimineata dupa ce au fost a treia,a patra,a cincea,a sasea si a saptea dupa amiaza…Ca sa nu mai vorbim ca sunt clase cu 27-28 de elevi si pe acelasi nivel sunt clase de 17-18 elevi..