Prima pagină » Titlurile zilei » Părinții din Iași se revoltă! Scandalul a izbucnit de la măsura de a redeschide grădinițele și școlile doar dacă există un procent de cel puțin 60 la sută dintre profesori și angajați vaccinați. Sute de ieșeni au ajuns la limită și lansează acuzații fără precedent!
Părinții din Iași se revoltă! Scandalul a izbucnit de la măsura de a redeschide grădinițele și școlile doar dacă există un procent de cel puțin 60 la sută dintre profesori și angajați vaccinați. Sute de ieșeni au ajuns la limită și lansează acuzații fără precedent!

Părinții din Iași se revoltă! Scandalul a izbucnit de la măsura de a redeschide grădinițele și școlile doar dacă există un procent de cel puțin 60 la sută dintre profesori și angajați vaccinați. Sute de ieșeni au ajuns la limită și lansează acuzații fără precedent!

10 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Titlurile zilei

Sute de părinți din municipiul și județul Iași se revoltă! Aceștia au ajuns la limita răbdării și lansează acuzații la adresa Ministerului Educației. Totul a plecat de la măsura de a redeschide grădinițele și școlile doar dacă există un procent de cel puțin 60 la sută dintre profesori și angajați vaccinați. Pe de altă parte, cel mai mare și important sindicat regional din România arată că măsura este una discriminatorie și că este o „directivă ciudată, cu efecte perverse la nivel subliminal”

Revoltă fără precedent în rândul a sute și sute de părinți din județul Iași! Aceștia aduc reproșuri dure la adresa Ministerului Educației, plecând de la măsura de a redeschide grădinițele și școlile doar dacă există un procent de cel puțin 60 la sută dintre profesori și angajați vaccinați.

„E o mare porcărie și o bătaie de joc! Pur și simplu Ministerului Educației nu-i pasă de viitorul copiilor noștri și de a asigura corect, echitabil și sigur accesul la învățământ. De ce să sufere doi părinți, vaccinați, care merg la muncă, care nu-și pot trimite cei doi copii la grădiniță și școală, pentru că e haos și dezorganizare în sistem?! Distrugem totul, disprețuim totul și uităm de cetățeni și de dreptul la Educație. Asta nu poate continua așa…”, acuză un părinte din orașul Iași.

Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă: „Este o directivă ciudată, cu efecte perverse la nivel subliminal…”

Pe de altă parte, cel mai mare și important sindicat regional din România arată că măsura este una discriminatorie. Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, prof. Laviniu Lăcustă, trage un semnal de alarmă în acest caz.

„Măsura aceasta nu are vreo logică. E o directivă ciudată, cu efecte perverse la nivel subliminal. Din punct de vedere numeric, profesorii reprezintă segmentul socio-profesional cel mai vaccinat din România! La nivelul județului Iași, vorbim în acest moment despre aproximativ 65 la sută dintre angajați vaccinați, la care se adaugă cel puțin 5 la sută trecuți prin boală și nevaccinați. Sigur, dacă analiza o vom face punctual, pe fiecare școală, există și câteva cazuri de grădinițe și școli ce au sub 50 la sută”, arată prof. Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Mai departe, acesta spune că

„niciuna dintre unitățile de învățământ nu are în acest moment un procent de sub 45 la sută de persoane imunizate, dacă luăm în calcul vaccinații, plus imunizații prin boală. Mai mult, majoritatea școlilor depășesc lejer 65 la sută pe cele două variante. Pe lângă caracterul discriminatoriu al acestei directive, mă întreb de ce nu este valabilă și obligația părinților sau elevilor dintr-o școală care are profesori peste 60 la sută vaccinați de a putea participa la cursuri prin prezența fizică exact în aceleași procente?”, a conchis prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași.

A fost reluată școala după o vacanță forțată

Luni, 8 noiembrie 2021, s-au reluat orele în grădinițele, școlile și liceele și din județul Iași! Asta, după o vacanță forțată de 2 săptămâni. Totul, după o serie de scenarii, în funcție de rata vaccinării, în rândul tuturor angajaților din fiecare unitate de învățământ preuniversitar.

Decizia a fost luată pe baza anunțului făcut de Ministerul Educației. Cursurile au loc în fizic doar acolo unde, în rândul tuturor angajaților, rata de vaccinare anti-COVID-19 este de peste 60 la sută. În doar 58 de unități educaționale ieșene, activitatea se va relua online. Excepție fac entitățile educaționale speciale care își vor relua cursurile doar cu prezența fizică.

Precizările Ministerului Educației pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților școlare și liceale

Cursurile se reiau în conformitate cu precizările oferite pe 5 noiembrie 2021 de Ministerul Educației și Ordinul comun al Ministerului Educației (5.338/1 octombrie 2021) și Ministerului Sănătății (1.082/1 octombrie 2021) pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților / instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică.

Concret, începând cu data de 8 noiembrie 2021, scenariul de funcționare a unităților de învățământ se stabilește prin raportare la rata de vaccinare a angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar. Excepție fac unitățile de învățământ special care își vor relua cursurile cu prezență fizică. Totodată, în situații justificate de infrastructură și resursele existente, la solicitarea unității și cu aprobarea Inspectorului Școlar Județean (ISJ), conform art. 3, (2) din Ordinul comun de pe 1 octombrie 2021, unitatea școlară își poate desfășura activitatea online, indiferent de rata de vaccinare.

Din 267 de unități școlare, 207 au rata de vaccinare a personalului de peste 60 la sută

La nivelul județului Iași, conform datelor transmise la 5 noiembrie 2021, dintr-un total de 267 de unități școlare de stat și particulare, 207 au rata de vaccinare a personalului de 60 la sută sau peste 60 la sută, iar 58 de unități de învățământ preuniversitar ieșene au rata de vaccinare de sub 60 la sută.

În conformitate cu aceste prevederi și precizări, se înregistrează următoarea situație: – 209 unități de învățământ vor desfășura activitățile didactice cu prezență fizică, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; – 58 de unități de învățământ vor desfășura activitățile didactice online.
Informațiile privind rata de vaccinare și scenariile de funcționare au fost afișate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Iași și au fost transmise elevilor și părinților de către unitățile școlare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *