Prima pagină » Local » Părinții care dau antibiotice fără a cere părerea unui specialist pun în pericol sănătatea copilului. Medic ieșean: „Este un lucru extrem de grav” – FOTO

Părinții care dau antibiotice fără a cere părerea unui specialist pun în pericol sănătatea copilului. Medic ieșean: „Este un lucru extrem de grav” – FOTO

13 feb. 2024, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei în Local

Medicii de familie din Iași trag un semnal de alarmă pentru că, având în vedere sezonul virozelor și al gripei, tot mai mulți părinți administrează copiilor antibiotice fără a cere părerea unui specialist și fără rețetă. Medicii afirmă faptul că acest lucru este extrem de grav și poate avea repercusiuni atunci când copilul devine adult

Specialiștii afirmă faptul că antibioticele nu sunt utile în tratamentul gripei, aceasta fiind o infecţie virală. În condiţiile unei suprainfecții bacteriene dovedite, se vor administra doar la indicaţia medicului, pe bază de prescripţie. Simptomele care ar trebui să pună părinții în alertă sunt următoarele: dificultate la respiraţie, respiraţie rapidă, şuierătoare, febră care ţine mai mult de cinci zile sau care reapare, tuse de intensitate mai mare după ce o perioadă a avut o evoluţie favorabilă.

Medicii din Iași spun că antibioticul nu trebuie dat de părinți după o părere neavizată

antibiotice

Specialiștii afirmă faptul că antibioticele nu sunt utile în tratamentul gripei

Părinții acționează astfel pe bază de frică, atunci când observă că starea copilului se schimbă. Din acest motiv, de cele mai multe ori, ajung să decidă pentru sănătatea acestuia în mod greșit. Cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că organismul copilului ajunge să dezvolte o rezistență din cauza tratamentului cu antibiotic.

„Să se administreze tratament antibiotic fără a cere părerea unui specialist este foarte grav pentru că foarte multă din patologia actuală, mai ales cea respiratorie, este o patologie virală care nu este influențată de terapia cu antibiotice. Atunci, administrarea tratamentului cu antibiotice, fie după păreri neavizate ale părinților, care se sperie de un sindrom febril, de o tuse mai exacerbată, o simptomatologie, de o stare generală mai alterată sau de o lipsă de pofta de mâncare, nu face altceva decât să influențeze, în mod negativ, rezistența bacteriilor la antibiotice. Sunt copii care din prima lună de viață au consumat foarte multe antibiotice, atunci se pune problema acestei rezistențe la antibiotice, care este un lucru extrem de grav și care este cauzat, în primul rând, de abuzul de antibiotic fără discernământ”, a declarat dr. Anca Deleanu, președinte Societatea Medicilor de Familie Iaşi.

Efectele pot avea repercusiuni în viața de adult

copil răcit

Părinții acționeză astfel pe bază de frică, atunci când observă că starea de sănătate a copilului se schimbă

Medicii sfătuiesc părinții ca înainte de a administra acest tratament copiilor să ceară părerea unui specialist, pentru a evita alte complicații.

„Rezistența este pe de-o parte, iar pe de altă parte, copilul respectiv are o disbioză intestinală. Toate antibioticele nu fac altceva decât să determine o reducere a florei microbiene, care este sensibilă la antibiotice, și proliferarea fungilor la nivelul digestiv sau a altor flore care sunt nocive organismului. Din acest motiv, întotdeauna, tratamentul cu antibiotic trebuie dat odată cu tratamentul pentru flora microbiană intestinală și continuat o perioadă, după ce a fost întrerupt tratamentul cu antibiotic. Sunt multe lucruri care influențează copilul în mod negativ, la acestea se adaugă și dezvoltarea unor alergii la antibiotice, astfel încât copiii, când ajung adulți, au un număr relativ redus de antibiotice la care pot recurge în cazul unor infecții bacteriene”, adaugă dr. Anca Deleanu în legătură cu faptul că tot mai mulți părinți administrează tratament cu antibiotice copiilor după păreri neavizate.

Comentarii
  • Acești părinți sunt din categoria șoșocilor care luau ivermectina pentru covid și își făceau salbe cu usturoi la gât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025