Prima pagină » Eveniment-Social » Părinții aplică schema ”viză de flotant” pentru a prinde un loc în clasa pregătitoare în școli și licee bune din Iași
Părinții aplică schema ”viză de flotant” pentru a prinde un loc în clasa pregătitoare în școli și licee bune din Iași

Părinții aplică schema ”viză de flotant” pentru a prinde un loc în clasa pregătitoare în școli și licee bune din Iași

11 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Luna aceasta, sute de părinți apelează la viza de flotant pentru a-și înscrie copiii în clasa pregătitoare în școli și licee importante din orașul Iași. În principal, este vorba de cei care locuiesc în localitățile din zona metropolitană precum: Miroslava, Valea Lupului, Ciurea sau Tomești. Sunt vizate unități de învățământ din cartiere precum CUG, Galata, Nicolina, Alexandru cel Bun, Păcurari, Centru-Gară sau Tătărași, respectiv Copou

Sute de părinți apelează, în disperare de cauză, la faimoasa viză de flotant pentru a-și înscrie micuții în clasa pregătitoare în școli și licee bune din Municipiul Iași. Este vorba de cei care, în ultimii ani, și-au cumpărat case sau apartamente tocmai în localitățile din Zona Metropolitană precum: Miroslava, Valea Lupului, Ciurea sau Tomești. Astfel, unitățile de învățământ din cartiere precum CUG, Galata, Nicolina, Alexandru cel Bun, Păcurari, Centru-Gară sau Tătărași, respectiv Copou sunt cele vizate. De precizat că pe 28 martie 2022 are loc publicarea circumscripțiilor școlare, afișarea numărului de clase pregătitoare pe fiecare unitate în parte. Înscrierile vor avea loc până la finalul lunii aprilie.

Părinții apelează la viză de flotant pentru a-și înscrie copiii în clasa pregătitoare

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii Educației Naționale (ISJ) nr. 1/2011. La avizierele sau pe site-urile (dacă există) unităților de învățământ trebuie afișate listele cu circumscripțiile școlare, iar părinții trebuie informați cu privire la conținutul activităților educaționale care se desfășoară în clasa pregătitoare, la abordarea didactică, la organizarea programului școlar.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie–31 decembrie 2022, inclusiv, pot fi înscriși dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Completarea cererii de înscriere nu garantează înscrierea copilului în unitatea de învățământ și nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învățământ, unde se dorește înscrierea, cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia.

Documente necesare pentru înscrierea copilului în clasa pregătitoare, 2022

Documentele necesare pentru înscrierea copilului în clasa pregătitoare sunt: actul de identitate al părintelui care face înscrierea, atât în fotocopie, cât și în original. Certificatul de naștere al copilului- fotocopie și original. O copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, în cazul în care înscrierea se face pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2022, inclusiv.

În cazul în care înscrierea este cerută la altă școală decât unitatea de circumscripție, pe lângă documentele de mai sus, părinții trebuie să depună sau să transmită pe e-mail sau prin poștă și documente în copie simplă care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare. În cazul în care solicită înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție, părintele menționează, prin bifarea acestei opțiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului la școala de circumscripție în situația în care acesta nu este admis la școala solicitată din lipsă de locuri libere.

Topul celor mai căutate școli gimnaziale și licee de părinți la înscrierea în clasa pregătitoare, din județul Iași

Plecând de la numărul de înscrieri (la nivelul anului școlar trecut), în topul celor mai căutate școli gimnaziale și licee de părinți la înscrierea în clasa pregătitoare, unde concurența a depășit și de 5 ori numărul de locuri disponibile, sunt următoarele instituții de învățământ din Municipiul Iași: ”Titu Maiorescu” (cartier Cantemir), ”Carol I” (Copou), ce ține de Colegiul Național ”Costache Negruzzi”, ”Otilia Cazimir” (Socola), ”Bogdan Petriceicu-Hașdeu” (Tătărași), ”George Călinescu”, ”Alexandru cel Bun” (cartier Alexandru cel Bun), ”Ștefan Bârsănescu” (Gară), ”Dimitrie A. Sturdza” (Frumoasa), ”Ion Simionescu” (Galata), ”Gheorghe Brătianu” (Tătărași), ”Gheorghe Asachi” (Centru) ce ține de Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” și forma de învățământ pregătitoare a Colegiului Național ”Garabet Ibrăileanu” (Copou) sau ”Mihail Kogălniceanu” (Lascăr Catargi), ce ține de Colegiul Național ”Mihai Eminescu”.

Supra-aglomerarea acestor unități pleacă și de la faptul că părinții apelează la viza de flotant pentru a prinde un loc la clasa pregătitoare în școlile și liceele din zona urbană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *