Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Parinti, atentie la sanii bebelusilor!
Parinti, atentie la sanii bebelusilor!

Parinti, atentie la sanii bebelusilor!

01 aug. 2013, 21:34,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:30885;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Monitorizati glanda mamara a bebelusilor dupa nastere. Aceasta pentru ca reprezinta un indicator bun al functionarii sistemului endocrin. Iar din adolescenta, in cazul persoanelor de sex feminin, starea sanilor trebuie investigata anual.
In cazul fetitelor, marirea de volum a glandei mamare poate aparea din primul an de viata. Se numeste mamoplazie infantila. Aceasta se poate remite. Insa exista cazuri cand marirea de volum a sanilor persista pana la 3 ani.
“De obicei este benigna, se datoreaza unor variatii hormonale inerente si fiziologice pana cand sistemul hormonal al fetei intra in blocajul natural pina la pubertate” a declarat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, in cadrul emisiunii “Ce se intampla, doctore?”.
Chiar daca este benigna in majoritatea cazurilor, mergeti la endocrinolog.
“Este bine ca micutul sa fie palpat, dar doar o mana experimentata poate sa-si dea seama daca e vorba de adipoplastie, adica de prezenta de tesut adipos gras la nivelul sanului sau de marirea de volum a glandei mamare” a declarat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, in cadrul emisiunii “Ce se intampla, doctore?”.
Si in cazul baietilor pot aparea mariri de volum a glandei mamare. Acestea pot trada probleme grave endocrine, inclusive tumorale. 
“In cazul in care decelati orice marire de volum, simetrica sau asimetrica, sau o formatiune care se palpeaza in interiorul sanului, indiferent daca e fata sau baiat, aduceti copilul la medic” a declarat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, in cadrul emisiunii “Ce se intampla, doctore?”.
Din pre-adolescenta, sanii incep sa creasca fiziologic in cazul fetelor. Cea mai frecventa afectiune in acest interval este dilatarea ductelor galactofore. Sunt canalele prin care, la un moment dat, va circula laptele matern. Acestea pot dezvolta mici formatiuni chistice.
“Datorita furtunilor hormonale, pot apare diferite mici patolgiii nesemnificative, sunt cu caracter tranzitoriu la nivelul sanului si al glandei mamare” a declarat dr. Gabriel Lemnete, medic primar endocrinolog, in cadrul emisiunii “Ce se intampla, doctore?”.
Dupa un diagnostic corect, e suficienta monitorizarea ecografica. De altfel, aceasta trebuie repetata anual din tinerete. Nu este invaziva, nu doare, si ofera informatii pretioase.
“Pot aparea inclusiv tumori cu caracter precizabil numai pe examen histopatologic, asa-numita biopsie, si trebuie intervenit in primul rand chirurgical” a declarat dr. Gabriel Lemnete, medic primar endocrinolog, in cadrul emisiunii “Ce se intampla, doctore?”.
Ecografia de san si axila se face in fiecare an pana la implinirea varstei de 40 de ani. Dupa aceasta varsta, se prefera mamografia o data la un an si jumatate. Aceasta deoarece cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *