Prima pagină » Cultural » Părintele Pimen de la Athos, vizită acasă la familia Măruță. Ce spune acesta despre Eva

Părintele Pimen de la Athos, vizită acasă la familia Măruță. Ce spune acesta despre Eva

05 apr. 2024, 09:20,
în Cultural

Părintele Pimen de la Muntele Athos a vizitat recent familia Măruță, unde a petrecut o seară relaxantă și plăcută. Atmosfera a fost una destinsă, cu mâncare gustoasă, jocuri distractive și discuții interesante. Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului „Tati part time”.

Venit în România pentru lansarea cărții sale „Învățături de la Muntele Athos” și pentru o cuvântare la Ateneul Român din 25 februarie, Părintele Vlad Pimen a avut un program extrem de încărcat. Pe lângă numeroase interviuri și podcasturi, a acceptat invitația lui Cătălin Măruță de a participa la podcastul „Acasă la Măruță” și la o vizită la vila familiei Măruță din Pipera.

Ce spune părintele Pimen de la Athos, despre familia Măruță

Părintele Pimen a descris cu entuziasm vizita sa la familia Măruță, evidențiind atmosfera caldă și primitoare. A menționat că a învățat să joace jocul „mima” și a reușit să îi învingă la șah pe Cătălin Măruță și pe fiul lui, David.

„El a insistat, de anul trecut, și tot l-am refuzat, i-am spus să vie în Athos, iar acum mi-a zis, părinte, dacă tot ești în țară, nu vi și la mine? Hai că vin. Și am ajuns la studio la el, două ore și jumătate am vorbit, deja a apărut, ați văzut podcastul, că l-a și pus la o săptămână după ce am vorbit.

Am intrat și în amănunte de copilărie, pe care poate nici nu le-am spus până acum, a fost frumos, m-am bucurat. Seara următoare m-au invitat și am fost la ei acasă, la familia Măruță, pentru că mi-s dragi și m-am bucurat împreună cu ei, cu toată familia. Adică am trăit așa, ca și cum eram parte din familie.

Am luat masa, după aia ne-am jucat. Am jucat un joc cu toată familia.

Nu am mai jucat niciodată, am învățat și eu ceva nou. Pui o coroniță pe cap și un fel de carte cu o imagine, iar celălalt trebuie să mimeze ce e în imaginea respectivă, asta până când reușeste să înțeleagă și să spună ce ai mimat tu, cel care ține cartea pe cap. Ține de inteligență să știi să mimezi un pic, să explici, să pui mintea la contribuție.

M-am bucurat mult și de soția lui Cătălin, doamna Andra, o mamă minunată și o femeie minunată, copilașii David, Eva. Eva, mai ales acum, că a jucat și în filmul ăsta. Apoi cu bărbații, cu David și cu Cătălin am jucat șah, ce să facem n-am mai jucat de ceva ani, dar până la urmă tot i-am bătut pe amândoi.

Am petrecut o seară minunată, iar la urmă, ca încheiere, le-am zis că dacă au filmul aș vrea să îl văd și eu cum o jucat Eva. Și am stat seara, târziu, că ceilalți se duseseră la culcare, cu David și cu Cătălin și ne-am uitat la el. Chiar o jucat bine Eva. De fapt, esența filmului începe de când intră ea în rol. Pentru un copil de vârsta ei a jucat foarte bine, e foarte naturală. Și cine vrea să ia ceva din filmul acesta poate să ia.

Mă bucur pentru Eva, că nu știi ce o să rânduiască Dumnezeu în viață, dar o să mă rog pentru ea”, a povestit Părintele Pimen într-o înregistrare pentru pagina de YouTube a unei Chilii Athonite – mai exact a Chiliei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos.

Cine este părintele Pimen de la Athos

Părintele Pimen Vlad este conducătorul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos. Conform biografiei publicate pe site-ul Doxologia, Părintele Pimen Vlad s-a născut în anul 1970, în localitatea Cornu Luncii din județul Suceava, din părinți creștini, care au avut nouă copii. De asemenea, el este și membru al Mănăstirii Sihăstria.

În anul 1993, a plecat către Muntele Athos. Referitor la viața sa călugărească și la sosirea în Sfântul Munte, părintele relatează: „Maica Domnului m-a ghidat și m-a condus”. Primii doi ani la Schitul Lacu au fost marcați de provocări și dificultăți, dar și de liniște și armonie. Ulterior, a petrecut doi ani în Mănăstirea Sfântului Pavel, pentru a învăța limba greacă.

După aceea, la întoarcerea sa la Schitul Lacu, părintele Pimen a reconstruit complet Chilia „Sfântul Artemie” de la zero, fără a avea vreun ban strâns anterior. A locuit acolo timp de 12 ani, alături de fratele său de sânge, părintele Dosoftei, care l-a urmat în Sfântul Munte.

Ulterior, pe locul unei foste biserici mari, tot cu hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică, a reușit să construiască chilia unde acum îndeplinește rolul de stareț. A primit mereu ajutor minunat și concret de la oameni, de la Dumnezeu și de la Maica Domnului.

Recent, părintele Pimen de la Athos a fost un vizită la familia Măruță, unde a avut parte de o experiență inedită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *