Prima pagină » National » Părintele Constantin Necula: „Dacă nici în Săptămâna Patimilor nu simțim nimic, atunci…”
Părintele Constantin Necula: „Dacă nici în Săptămâna Patimilor nu simțim nimic, atunci...”

Părintele Constantin Necula: „Dacă nici în Săptămâna Patimilor nu simțim nimic, atunci…”

26 apr. 2021, 21:19,
Bianca Rebegea în National

În cadrul unei emisiuni, părintele Constantin Necula a transmis că dacă nici în Săptămâna Patimilor nu simțim nimic, atunci nu ne va „ajuta” nici măcar o internare cu COVID să ne trezim din amorțeala spirituală.

„Dumnezeu ne echilibrează vocațiile și pasiunile. Este greu să înveți că ești cu Dumnezeu tot timpul, dar nădăjduim că ne învață.

Învățăm din acuzele false mai multe despre noi din acuzele adevărate. Prietenii mei cei mai buni sunt criticii care au dreptate. Eu cred că anul acesta a fost un an al cumințirii. Noi avem urechi de văzut și ochi de auzit.

Vine din analfabetismul nostru sufletesc. La Stalingrad, cea mai grea problemă a fost că 80% dintre soldații români erau analfabeți. E o parte inferioară pe care o tratăm mereu cu superioritate. Biserica trăiește din plin această echilibrare de norme duhovnicești. Dacă nici în Săptămâna Patimilor nu simți nimic, atunci ai nevoie de mai mult decât o internare COVID. Nicio pandemie nu ne vindecă de prostie.

În seara asta prăznuim smochinul cel roditor, care a dat micul dejun înainte de moarte. Ne arată că atunci când Dumnezeu cere creației să se supună lui, creația trebuie să o facă.”, a declarat preotul Constantin Necula la Gândul LIVE.

Potrivit calendarului ortodox, din data de 26 aprilie, luni îi pomenim pe Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis.Ziua oficială a Sfântului Vasile este la data de 1 ianuarie, dar și pe 26 se sărbătoresc cei care îi poartă numele.

În acest an, pe 26 aprilie este și Lunea Mare, care marchează începutul Săptămânii Patimilor.

La această dată este sărbătorit Sfântul Vasile. El a fost episcop al Amasiei, pe vremea împăratului Liciniu. El a fost supus la chinuri grele pentru credința sa, la care nu a vrut să renunțe. Văzând păgânii că el nu renunța la Dumnezeu și îi rostea mereu numele, Sfântul Vasile a fost omorât prin tăierea capului și aruncat în mare. Trupul sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope și dus în Amasia, unde a fost îngropat cu cinste în biserică.

În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare

Săptămâna mare, numită și săptămâna patimilor, este reprezentată de ultima săptămână din postul Sfintelor Paște. Totodată, săptămâna mare este săptămâna deniilor și încă de luni, preoții țin slujbe în biserică, în fiecare seară. Luni, se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Este o săptămână sfânta, binecuvântată, în care postul trebuie ținut strict și pregătirile de Paște făcute ca la carte. încă de luni, femeile încep să stabilească ce bunătăți pun pe masa de Paște, își aleg ținuta pentru dimineața de Înviere. În prima zi a Săptămânii Mari se scot hainele la aerisit, iar fetele își pregătesc zestrea. Se spune că cine nu are casa pregătita pentru marea sărbătoare, va fi prins neprimenit de Paște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024