Prima pagină » Local » Părintele Calistrat Chifan, despre ținuta pe care trebuie să o aibă credincioșii în timpul rugăciunii: „Când vine vremea să te rogi, pune-ți discret o eșarfă, așa cum și preotul își pune fesul” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan, despre ținuta pe care trebuie să o aibă credincioșii în timpul rugăciunii: „Când vine vremea să te rogi, pune-ți discret o eșarfă, așa cum și preotul își pune fesul” – VIDEO

10 oct. 2022, 16:09, 7 ,
în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a vorbit, la BZI LIVE, despre ținuta pe care credincioșii trebuie să o aibă în timpul rugăciunii. Iată ce părere are îndrăgitul duhovnic despre cei care nu aleg să poarte veștminte decente în momentul în care se închină la Dumnezeu.

Părintele Calistrat Chifan consideră că, așa cum preotul se pregătește pentru Sfânta Liturghie, prin îmbrăcarea veștmintelor sfinte, așa și creștinul trebuie să aibă o ținută decentă, atunci când vrea să se roage, pentru că „mult mai mult ar crește duhovnicește”.

„Așa cum preotul intră în biserică și spune: „Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în Sfânt Altarul Tău, în mijlocul bisericii Lui voi da, trimite, Doamne, duhul Tău cel sfânt și sfințește slujba aceasta și mă învrednicește pe mine, robul Tău, a fi vrednic de ea”, păi te închini frumos la icoane și intri în Sfântul Altar, faci metanii la Sfânta Masă, iei pe tine reverenda, iei pe tine stiharul, veșmintele cu rugăciunile aferente, te duci și iei sfintele prescuri, pregătești pentru Liturghie, tămâiezi biserica, dai drumul la Utrenie, dai drumul la acatist, dai drumul la ceasuri, la tot ce este, la doxologie și pregătești liturghia pregătitoare și o faci în toate veșmintele și în toată rânduiala, dând o binecuvântare de slujbă, așa este și în viața personală. Mult mai mult folos ar avea un creștin și mult mai mult ar crește duhovnicește, dacă ar face acest lucru.”, a declarat părintele Calistrat Chifan la BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan, declarații despre ținuta pe care trebuie să o aibă credincioșii în timpul rugăciunii: „Trupul nu contează sufletului”

Părintele de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași încurajează creștinii să adopte o ținută decentă în timpul rugăciunii, pentru a demonstra că trupul nu contează, ci sufletul este cel pe care îl căutăm. Calistrat Chifan sugerează că atât doamnele, cât și domnii, să ia o pijama sau un capot și să să înfățișeze înaintea lui Dumnezeu, arătând buna decență.

„Când a venit vremea să te rogi, să iei rapid, ca domn sau ca doamnă, o pijama decentă sau un capot. Nu te rogi în sutien și în bikini, că nu stai în fața lui Dumnezeu la plajă. Adică arăți buna decență. Sfinții îi vedem pictați în icoane în deplină îmbrăcăminte, adică sensul că trupul nu conteaază, sufletul este cel pe care îl căutăm.”, a explicat părintele.

În ceea ce privește femeile, duhovnicul a precizat că acestea trebuie să poarte o eșarfă discretă pe cap. Astfel, arată că sunt la ora de mistică și că l-au primit pe Dumnezeu în casa lor.

„Cineva m-a întrebat: „Și dacă mă rog cu capul gol, e păcat? Păi cum să te rogi cu capul gol, trebuie să te rogi cu capul plin, adică să îți pui discret o eșarfă, așa cum și preotul își pune fesul, culionul (potcap mic, rotund, de catifea, fără boruri), camilafca (potcap acoperit cu un văl care atârnă pe spate, purtat de călugării ortodocși și greco-catolici). De ce? Să arăți că ești la ora de mistică, că l-ai văzut pe Dumnezeu în casa ta”, a subliniat părintele Calistrat Chifan, în cadrul unei emisiuni BZI LIVE.

Sfaturi pentru credincioși de la părintele Calistrat Chifan

Părintele Calistrat îi sfătuiește pe credincioși să aprindă o lumânare sau o candelă, să se așeze în genunchi, cu fața înspre icoane și să rostească diferite rugăciuni simple, cum sunt: Tatăl Nostru, Împărate Ceresc, Crezul sau Psalmul 50. După rugăciunile începătoare, de obicei, se rostesc fie rugăciunile de seară, fie rugăciunile de dimineață, care pot fi urmate, sau nu, de un acatist.

„Din momentul când ai aprins lumânărica sau candeluța și din momentul în care ai aprins bobița de tămâie pe masă și în casa ta miroase a har, tu ai pus frumos preșulețul sub picioare și te pui în genunchi, cu fața înspre icoane, pui mâinile frumos în poziția de rugăciune și începi să spui simplu un Tatăl Nostru, un Împărate Ceresc, un Crez, un Psalmul 50 și după evlavia sporirii. Poate vrei să spui rugăciunea de seară, care îți ia zece minute, sau mâine dimineață vrei să spui rugăciunea de dimineață, care îți ia zece minute sau vrei să spui un acatist.”, spune părintele Calistrat.

Duhovnicul este de părere că acatistele trebuie citite în șoaptă și nu cu voce tare. Apoi, se fac trei mătănii și o cruce, urmate de următoarele: „Pentru rugăciunile tuturor sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi.

„Acatistul poți să îl citești cu glas tare, dar dacă ești singur, nu folosește. Îl șoptești așa discret sau, dacă e nevoie, doar urmărești stihurile cu foarte mare luare-aminte, doar cu privirea, faci frumos trei mătănii și o cruce, când ai început rugăciunea, spui: „Pentru rugăciunile tuturor sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Ceasul cântării, vremea rugăciunii ai terminat și spui: „În numele Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, pentru rugăciunile tuturor sfinților Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi”. Și, când ai făcut treaba asta, tu ai încheiat ora de rugăciune divină în casa ta. În ziua aceea, casa ta e biserică. Asta înseamnă rugăciunea. ”, a precizat Părintele Calistrat Chifan pentru BZI LIVE.

Comentarii
  • Nea Caisa suntem in secolul XXI nu in evul mediu unde ne vertí astia de va plesneste patrafirul de la post si rugaciune.

    O sa ramane ti singuri, in 5-10 ani, in miile de biserici fara rost construite pe descurcareala zoioasa,daca nu se reformeaza ortodoxa romana.

  • Da eu zic ca femeile sa se spovedeasca doar cu dumnezeu, nu cu popa. Asa n-o sa mai fie ispititi. Cum sa mergi tu femeie sa-i spui popii ca ti-ai inselat barbatul? Mai vrei si iertare.

  • Bravo! Prin lume se trezesc și cei mai îndoctrinați oameni împotriva conservatorismului antic extra-religios și aici, bădia dă înapoi cu vreo 2 secole ca dea bine la imaginea bisericii! Dumnezeu crecă stă și supraveghează femeile să vadă dacă au ceva pe cap!!!

  • sictir sclavule !

  • De ce isi lasä popii barbä ? parca-s musulmani

  • Sunt și eu preot ortodox și cred că legătura cu Dumnezeu nu se împiedică într-o eșarfă sau fes. Aceste idei depind mai mult de zona în care ești. Eu sunt în Transilvania, și aici preoții nu prea poartă fes (sub 10%, cam cei în vârstă). Călugării în procent mai mare. Părintele trebuie înțeles ca și călugăr în Moldova, unde multe sunt exagerate din punct de vedere religios. Într-adevăr e cam vremea să depășim Evul Mediu.

  • Si cand vine calugarul-amant cu deputatul ala cum procedam?ne punem fes?

  • Piei drace !

  • si cand face popa sex oral ce sa isi puna in cap? sau cand o inghesuie pe biata victima la spovedanie …sau cand cade in bot de la atatea cruci de aur….. dragi popi vremea voastra e pe sfarsit …in max 20de ani facem foc in centrala cu sfintele cuvioase uscate ……si tinem concerte in catedralele voastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025