Prima pagină » Local » Părintele Calistrat Chifan, despre situațiile în care nu trebuie să iertăm: „Nu putem ierta niciodată păcatul premeditat” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan, despre situațiile în care nu trebuie să iertăm: „Nu putem ierta niciodată păcatul premeditat” – VIDEO

09 dec. 2022, 10:42, 3 ,
în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre situațiile în care nu trebuie să iertăm. De ce nu putem ierta niciodată păcatul premeditat?

Păcatul reprezintă un act, fapt, cuvânt, gând sau omisiune de a face binele, în contradicție cu ceea ce o anume religie consideră drept voința lui Dumnezeu. Presupune încălcarea unei legi sau a unei porunci bisericești, o faptă vinovată, o greșeală. În altă ordine de idei, păcatul reprezintă o încălcare a legilor lui Dumnezeu, o violare a legăturii cu divinitatea și cu aproapele.

Părintele Calistrat Chifan, despre situațiile în care nu trebuie să iertăm: „Când dorești să faci rău din invidie, răutate sau răzbunare, nu meriți iertat”

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că există mai multe situații în care nu trebuie să iertăm. Printre acestea se numără forme ale păcatului premeditat, și anume: când îți dorești să furi ceva de-a face rău, nu că-ți trebuie sau mori de foame, nu meriți iertat, când dorești să faci rău din invidie, răutate sau răzbunare, nu meriți iertat sau când faci cuiva rău împotriva evidenței divine, de a arăta tu că ești deasupra lui Dumnezeu, nu meriți iertat.

„Când nu putem ierta? Nu putem ierta niciodată păcatul premeditat. Când îți dorești să furi ceva de-a face rău, nu că-ți trebuie sau mori de foame, nu meriți iertat. Când dorești să faci rău din invidie, răutate sau răzbunare, nu meriți iertat. Când faci cuiva rău împotriva evidenței divine, de a arăta tu că ești deasupra lui Dumnezeu, nu meriți iertat. Deci sunt și momente când noi nu trebuie să iertăm. De aceea și spunem: Dumnezeu să te ierte. De ce? Pentru că Dumnezeu, în judecata lui, știe dacă tu vei fi iertat sau vei plăti cândva o poliță pentru greșeala ta. Pentru că avem și noi, cei pământești o neputință. De exemplu, spunem așa: „Te iert, dar te țin minte” și este foarte des folosită această formulă. Noi am iertat pe cineva dar, bineînțeles, ăla în casa noastră nu mai intră, noi cu el nu mai povestim, târg nu mai facem, relație nu mai avem.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Ură de frate, păcat de moarte săvârșești”

Îndrăgitul duhovnic ne îndeamnă, totuși, să iertăm. În momentul în care noi nu mai purtăm ura și ne-am împăcat cu ideea de iertare, nu producem păcatul de moarte.

„Spune Mântuitorul Iisus Hristos: „Iertați și se va ierta vouă”. Adică în momentul în care tu nu mai porți ura și te-ai împăcat cu ideea măcar că ai iertat, tu nu produci păcatul de moarte. Că așa spune: „Ură de frate, păcat de moarte săvârșești”. Deci tu deja, dacă ai pică pe cineva și vrei să te răzbuni și nu l-ai putut ierta din inima, când ți-a picat la ocazie l-ai ucide. Dar faptul că ai iertat la modul formal, este prima formă în care tu trebuie să te rogi seara întotdeauna: „Doamne, ajută-mă să pot ierta din toată inima”. Deci suntem obligați să ne rugăm așa.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Comentarii
  • Nerușinaților smintit,tu vorbești ,despre iertate?Interlocutoarea,doarme?Dar,popo,călugărul bolnav,pe care l ai bătut,până l ai umplut de sânge,tânără ,pe care ai lovit o cu pumnul in cap,și a văzut pe jos,și garantat,nu ai făcut doar atât,dar calul ucis în bătaie,cu un par,bestie,pe tine cine crezi că te iartă,sau porți haine monahale,și ești iertat?

  • Elena,Maria,enoriașe credincioase,luați bestia ,și mergeți cu alimente,minim,la cei care nu au ce pune pe masa de aceste mari sărbători creștine,

  • Enoriaselor,ați incercati să l ajutați pe popa,care știți că a avut un comportament violent,și nu va mobilizați pt pers aflate în suferința,bolnavi singuri,care își doresc doar ceva de mâncare,ce fel e credința asta a voastră?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025